Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen inflaatio hidastui – kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 7,7 prosenttia

Inflaatio hidastui Yhdysvalloissa lokakuussa. Kuluttajahinnat nousivat vuoden takaisesta 7,7 prosenttia, kun syyskuussa vastaava luku oli puoli prosenttiyksikköä korkeampi eli 8,2 prosenttia.

Energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli lokakuussa 6,3 prosenttia vuositasolla. Vielä syyskuussa pohjainflaatio oli 6,6 prosenttia, mikä oli korkein luku sitten vuoden 1982.

Tieto inflaation hidastumisesta heikensi odotuksia keskuspankki Fedin voimakkaammista koronnostoista, ja Yhdysvaltain dollarin kurssi lähti laskuun suhteessa euroon, Britannian puntaan ja Japanin jeniin.

"Inflaatio hidastui ennakoitua enemmän"

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että luvut toivat helpotusta velloviin inflaatiohuoliin ja iloaihetta markkinoille. Hänen mukaansa kuluttajahintojen vuosinousu hidastui ennakoitua reippaammin.

Hännikäinen kirjoittaa kommentissaan, että kuluttajahinnat nousevat kuitenkin edelleen liian voimakkaasti ja työmarkkinat ovat kireät ja pahasti epätasapainossa.

– Odotamme Fedin jatkavan rahapolitiikan kiristämistä tulevissa kokouksissa, mutta koronnostotahdin hidastuvan jatkossa edeltävässä korkokokouksessa annettujen vihjeiden mukaisesti. Ennakoimme Fedin tekevän joulukuussa 0,5 prosenttiyksikön koronnoston 4,25–4,5 prosentin haarukkaan.