Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Suurin osa eduskuntapuolueista haluaa uudistaa Suomen vaalijärjestelmää

Suurin osa eduskuntapuolueista kannattaa Suomen vaalijärjestelmän uudistamista, kirjoittaa Uutissuomalainen. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen tekemästä kyselystä eduskuntaan valittujen puolueiden puoluesihteereille.

Puolueet ovat huolissaan suhteellisuuden epätasaisesta toteutumisesta Suomen nykyisessä vaalijärjestelmässä. Ongelmia on varsinkin vaalipiireissä, joissa valitaan vähän kansanedustajia.

Osa puolueista ehdottaa ratkaisuksi vaalialuemallia. Siinä ehdokasasettelu ja äänestäminen tapahtuvat vaalipiiritasolla, mutta vaalien tulos lasketaan vaalipiiriä suuremman vaalialueen mukaan.

Vaalialuemallia olisivat valmiita tarkastelemaan keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n puoluesihteerit.

Eduskuntaan valituista puolueista vain perussuomalaiset eivät koe tarvetta uudistaa vaalijärjestelmää. Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkainen kommentoi Uutissuomalaiselle, että Suomen nykyinen vaalimalli on parempi kuin muut esitetyt vaihtoehdot.

Uutissuomalaisen kyselyssä nousi myös esiin huolia vaalipiirien piilevistä äänikynnyksistä sekä alueellisista eroista äänestysaktiivisuudessa.

Neljä eduskuntapuoluetta laskisi äänestysikärajaa 18 ikävuodesta 16:een. Ikärajaa olisivat valmiita laskemaan keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja nyt-liike.