Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa kaksi veljestä sai syytteen vakoilusta Venäjälle

Ruotsissa kahta ruotsalaisveljestä syytetään törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n hyväksi, kerrottiin syyttäjänviraston tiedotteessa tänään.

Yleinen syyttäjä Per Lindqvist kertoo tiedotteessa, että vakoilu tapahtui kymmenen vuoden ajan vuosina 2011–2021.

Keski-Ruotsissa asuvat kaksi veljestä pidätettiin viime syksynä.

Toinen syytetyistä, 42-vuotias vanhempi veli, on työskennellyt Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa. Pidättämisensä aikoihin hän toimi johtotehtävissä toisessa valtion virastossa.

Nuorempi, 35-vuotias veli auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun.

Syyttäjän mukaan vakoilemalla paljastetut ja välitetyt tiedot voisivat vieraan valtion käsiin joutuessaan vahingoittaa Ruotsin turvallisuutta. Lausunnon mukaan rikos kohdistui Ruotsin tiedustelu- ja turvallisuusjärjestelmään. Syyttäjän mukaan hankitut tiedot ovat peräisin useilta viranomaisilta Ruotsin turvallisuus- ja tiedustelupalveluissa.

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Veljeksillä on uutistoimisto TT:n mukaan iranilainen tausta.

Erittäin vakava vakoiluepäily

Sekä turvallisuuspoliisi että puolustusvoimat kuvailevat vakoiluepäilyä erittäin vakavaksi.

Suojelupoliisi kertoo tiedotteessaan, että esitutkinta asiassa aloitettiin vuonna 2017, kun heidän entistä työntekijäänsä vastaan oli herännyt epäilyjä.

– Turvallisuuspoliisi ottaa tapahtuman erittäin vakavasti. Tässä epäillään toteutuneen riskin, josta jokainen turvallisuuspalvelu on hyvin tietoinen, vaikka teemme kaikkemme sen torjumiseksi. Turvallisuus- ja tiedustelupalvelut ovat ensisijainen kohde vieraille valtioille, jotka panostavat suuria resursseja saadakseen tietoa operaatioista, sanoo osastopäällikkö Anders Kassman Säpon verkkosivuilla.

Ruotsin puolustusvoimat näkee myös hyviä puolia siinä, että tapaus tuli ilmi.

– Se, että nämä kaksi löydettiin, pidätettiin ja asetettiin nyt syytteeseen, on erittäin myönteinen asia. Taustalla on Ruotsin asevoimien ja turvallisuuspoliisin tiivis yhteistyö, sanoo puolustusvoimien viestintäjohtaja Peder Ohlsson lehdistötiedotteessa.