Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan ja Italian kiistan kohteena ollut siirtolaislaiva pääsi satamaan Ranskassa – Ranskan sisäministerin mukaan kyse oli "poikkeuksellisesta" toimesta

Siirtolaisia kuljettanut alus Ocean Viking saapui perjantaina satamaan ranskalaisessa Toulonin kaupungissa Välimeren rannalla. Laiva on ollut Ranskan ja Italian riidan kohteena siitä, kumpi maa on siitä vastuussa.

Ranskalaisen kansalaisjärjestön operoima alus pelasti 230 siirtolaista lähellä Libyan rannikkoa. Laiva vietti viikkoja merellä etsien satamaa.

Ranska ei ole koskaan aiemmin sallinut Välimereltä pelastettuja siirtolaisia kuljettavien alusten saapua satamiinsa. Tällä kertaa se teki poikkeuksen, koska Italia oli kieltänyt alukselta pääsyn satamiinsa.

Ranskan mukaan siirtolaiset ovat Italian vastuulla

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin sanoi torstaina, että siirtolaiset ovat EU:n määräysten mukaan Italian vastuulla ja että Ranskan päätös päästää laiva satamaan oli "poikkeuksellinen" toimi.

Sisäministerin mukaan Italian kieltäytyminen ottamasta siirtolaisia vastaan oli "käsittämätöntä" ja sillä olisi "vakavia seurauksia" Ranskan ja Italian kahdenvälisiin suhteisiin sekä koko Euroopan unioniin.

Italian uusi pääministeri Giorgia Meloni tuomitsi Ranskan hallituksen reaktion, jota hän kutsui "aggressiiviseksi". Melonin mukaan Ranskan Italiaan kohdistama arvostelu oli "käsittämätöntä ja asiatonta".

Ocean Viking yritti alkujaan päästä Italian satamaan, joka oli lähinnä sitä paikkaa, mistä siirtolaiset pelastettiin. Kansalaisjärjestö sanoi, että laivan matkustajien terveys- ja hygieniaolot olivat nopeasti huononemassa.

Italia kieltäytyi ja sanoi, että muiden maiden täytyisi jakaa enemmän taakkaa, kun tuhannet siirtolaiset yrittävät joka vuosi päästä Pohjois-Afrikasta Eurooppaan.