Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin pommi-iskusta epäillään poliisin mukaan syyrialaisnaista, jolla on PKK-yhteyksiä – järjestö kiistää tehneensä iskun

Kurdistanin työväenpuolue PKK kiistää, että se olisi tehnyt eilisen Istanbulin pommi-iskun. Iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80.

PKK:n mukaan se ei iske suoraan siviileihin eikä hyväksy siviileihin kohdistuvia iskuja, kertoo Firat-uutispalvelu, jolla on läheiset yhteydet PKK:hon. Turkki ja länsimaat luokittelevat PKK:n terroristijärjestöksi.

Turkin poliisi kertoi aikaisemmin tänään pidättäneensä teosta epäiltynä syyrialaisnaisen, jolla on kytköksiä PKK:hon. Yksityisen NTV-televisiokanavan mukaan nainen on kertonut, että PKK määräsi hänet tekemään iskun. Yhteensä 46 ihmistä on poliisin mukaan otettu kiinni tutkinnan yhteydessä.

Oikeusministeri Bekir Bozdag kertoi aiemmin televisiossa, että naishenkilö oli istunut yhdellä penkeistä yli 40 minuutin ajan ja poistunut paikalta. Minuuttia tai kahta myöhemmin tapahtui räjähdys.

– On kaksi vaihtoehtoa. Joko laukkuun on asetettu mekanismi, joka räjähtää tai joku räjäyttää sen etäältä, Bozdag sanoi.

Tuleeko vaalien alla veritekoja?

Useat maat, myös Suomi, ovat lähettäneet Turkille surunvalittelunsa iskun johdosta. Turkin sisäministeri Süleyman Soylu kertoi aikaisemmin maanantaina, ettei Turkki kuitenkaan hyväksy Yhdysvaltain surunvalitteluja.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on toistuvasti syyttänyt Yhdysvaltoja aseiden toimittamisesta Pohjois-Syyrian kurditaistelijoille, joita Turkki pitää terroristeina.

Istanbulilainen kauppias Kemal Ozturk sanoi pelkäävänsä uutta iskua vaalien alla, jotka on määrä pitää kesäkuussa.

– Vaalikampanjan aikana näin voi käydä. Niin voi käydä täällä tai missä muussa kaupungissa tahansa. Me elämme pelossa, Ozturk kiteytti.

Räjähdyksen läheltä nähnyt Cemal Denizci kuvaili sitä "valtavaksi".

– Olin noin viidenkymmenen metrin päässä, kun äkkiä räjähti. Näin kolmesta neljään ihmistä maassa. Ihmiset juoksivat paniikissa, Denizci kertasi.

Ostoskadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016. Turkissa tapahtui vuosina 2015–2016 useita iskuja, joissa kuoli satoja henkilöitä ja joista syytettiin äärijärjestö Isisiä ja kurditaistelijoita.