Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarin sotilasjuntta sanoo vapauttavansa melkein 6 000 vankia, vapautettujen joukossa on myös Britannian entinen suurlähettiläs

Myanmarin sotilasjuntta on kertonut tänään vapauttavansa melkein 6 000 vankia, joiden joukossa on muiden muassa Britannian entinen Myanmarin-suurlähettiläs.

Entisen brittisuurlähettilään Vicky Bowmanin ja hänen aviomiehensä lisäksi vapautettiin esimerkiksi japanilainen toimittaja Toru Kubota sekä australialainen talousneuvonantaja Sean Turnell.

Korkea-arvoisen myanmarilaisen viranomaisen mukaan heidät vapautettiin kansallispäivän kunniaksi ja karkotetaan maasta.

Uutistoimisto AFP kertoi tänään iltapäivällä, että Bowman, Kubota ja Turnell on jo kuljetettu lennoille kotimaihinsa. Myös suurlähettiläs Bowmanin aviomies, tunnettu myanmarilainen taiteilija Htein Lin vapautetaan AFP:n mukaan vielä tänään, eikä hän näin ollen ollut mukana lennolla. Lin ei ollut maasta karkotettavien listalla.

Monien uskotaan olleen vankeudessa hallinnon vastustamisesta.

AFP:n mukaan vapautettavia kuljettavia busseja nähtiin lähtevän Yangonin kaupungissa sijaitsevasta Inseinin vankilasta pian sotilasjuntan ilmoituksen jälkeen.

Vankilaan väärän osoitteen vuoksi

Vicky Bowman toimi maassa suurlähettiläänä vuosina 2002–2006. Hänet pidätettiin elokuussa miehensä kanssa ja vangittiin syyskuun alussa vuodeksi, koska pariskunta ei ollut ilmoittanut viranomaisille oikeaa senhetkistä asuinosoitettaan.

Sotilashallinnon viranomainen kertoo, että vapautettavien listalla on myös kolme entistä ministeriä, jotka työskentelivät Aung San Suu Kyin syrjäytetyssä hallituksessa.

Sotilasjuntta ei ole kertonut, kuinka moni vapautettavista oli ollut vangittuna hallinnon vastustamisesta.

Myanmar on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun sotilasjuntta otti vallan maassa viime vuoden helmikuussa. Yli 2 300 siviiliä on kuollut sotilasjuntan tukahduttaessa hallintoa vastustavaa liikehdintää. Sotilasjuntta puolestaan syyttää kapinallistaistelijoita melkein 3 900 siviilin kuolemasta.