Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo ennakoi: Asuntojen hintojen alamäki jatkuu ensi vuonna kovemmin kuin vuosiin – "Poikkeuksellisen aurinkoisen vuosikymmenen jälkeen tulevat syyssateet"

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa, arvioi asuntokauppaan erikoistunut Hypo tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Hypo ennakoi, että ensi vuonna asuntojen hinnan lasku on kovin sitten vuoden 1995. Pääkaupunkiseudulla hinnat putoavat katsauksen mukaan noin kolme prosenttia vuonna 2023. Koko maassa asuntojen arvot laskevat kaksi prosenttia.

Hintojen laskua varsinkin pääkaupunkiseudulla selittää Hypon arvion mukaan aiempaa korkeammat korot ja kulut sekä uudet asunnot, jotka parantavat asuntotarjontaa.

Vaikka hinnat laskevat, Hypon analyytikko Juho Keskinen ei usko laskun johtavan asuntomarkkinoiden romahdukseen. Laskusta huolimatta Hypo arvioi, että hinnat putoavat vuodenvaihteen 2020–2021 tasolle.

– Poikkeuksellisen aurinkoisen vuosikymmenen jälkeen tulevat syyssateet kuuluvat kuitenkin talouden normaaliin kulkuun, Keskinen toteaa Hypon katsauksessa.

Lasku näkyy pienien asuntojen hinnoissa

Asuntojen hintojen laskusta ovat aiemmin kertonut Hypon lisäksi myös muun muassa Tilastokeskus. Lokakuun lopussa keskus kertoi ennakkotiedoissaan, että varsinkin pienten vanhojen osakeasuntojen hinnat kääntyivät laskuun suurissa kaupungeissa.

Tuoreessa katsauksessaan myös Hypo arvioi, että varsinkin yksiöiden hinnat tulevat laskemaan, mitä selittää se, että vallitseva markkinatilanne on aiempaa epäedullisempi asuntosijoittajille. Hypo toteaa reaalivuokrien laskevan, kun samaan aikaan korot ja asumisen kulut vastaavasti nousevat.

Markkinatilanteesta voi Hypon mukaan hyötyä ensimmäistä asuntoaan hankkiva.

– Ensiasunnon etsijät iloitsevat, mutta hintahuipulla pilviä hipovan tarjouksen tehneet kiristelevät hetkellisesti hampaitaan, katsauksessa todetaan.

Kauppamäärät hidastuneet

Hintojen laskun lisäksi kauppamäärät ovat Hypon mukaan pudonneet, ja tällä hetkellä kauppoja tehdään vähemmän kuin vuonna 2019, ennen koronavirusepidemiaa. Hypon katsauksessa sanotaan, että kysyntää asuntomarkkinoilla ylläpitää tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvä työllisyys.

– Ennätyskorkean työllisyyden tuoma talouden tuki ei liene koskaan ollut yhtä kriittistä asuntomarkkinoille, Keskinen arvioi katsauksessa.

Kauppojen määrän arvioidaan elpyvän siinä vaiheessa, kun korkojen nousu on ohi.

– Vuosi 2024 voi olla jo varsin vahva, kun edullisempaa energiaa valmistuu, korkonousu päättyy ja uudistuotanto hiipuu, hän toteaa.