Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumbian rauhanneuvotteluita jatketaan maanantaina vuosien tauon jälkeen

Etelä-Amerikassa Kolumbiassa hallinto ja sissijärjestö Kansallinen vapautusarmeija (ELN) jatkavat ensi viikolla rauhanneuvotteluita. Edelliset neuvottelut katkesivat vuonna 2019.

Osapuolet ilmoittivat perjantaina, että neuvotteluita jatketaan maanantaina Venezuelan Caracasissa.

Kolumbia on vuosikymmeniä kärsinyt konfliktista valtion ja eri ryhmittymien välillä.

Elokuussa Kolumbian ensimmäisenä vasemmistopresidenttinä aloittanut Gustavo Petro on vannonut ottavansa edeltäjiään sopuisamman lähestymistavan ratkaisun etsimiseen.

Rauhanneuvotteluiden aloittamisesta uudelleen kerrottiin lokakuussa. Apuna toimivat Venezuela, Kuuba ja Norja.

Vuoropuhelu alkoi vuonna 2016 silloisen presidentin Juan Manuel Santosin johdolla. Tuolloin syntyi sopu FARC-kapinallisliikkeen kanssa, joka luopui aseista ja perusti poliittisen puolueen.

ELN on viimeinen Kolumbiassa toimiva tunnustettu kapinallisryhmä, mutta vuoden 2016 rauhansopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyneet FARC-liikkeen sissit ovat maassa edelleen aktiivisia.

Edelliset neuvottelut katkesivat pommi-iskuun

Petron edeltäjä, konservatiivi Ivan Duque katkaisi neuvottelut ELN:n kanssa Bogotan poliisiakatemiaan vuonna 2019 tehdyn autopommi-iskun jälkeen. Iskussa kuoli 22 ihmistä.

Venezuela voi auttaa naapuriaan rauhanneuvotteluissa, koska maat ilmoittivat elokuussa palauttaneensa diplomaattisuhteensa. Diplomaattisuhteiden katkaisu oli seurausta vuosien jännitteistä vasemmistolaisen Venezuelan hallinnon ja Kolumbian konservatiivipresidenttien välillä. Duque ei tunnustanut Nicolas Maduroa Venezuelan presidentiksi vaan piti presidenttinä oppositiojohtaja Juan Guaidoa, kuten kymmenet muutkin maat.

Vuonna 1964 perustetulla ELN:llä on noin 2 500 jäsentä, mikä on noin 700 enemmän kuin neuvotteluiden keskeytyessä. Se toimii pääasiassa Tyynenmeren alueella sekä Kolumbian ja Venezuelan yli 2 000 kilometrin mittaisella raja-alueella.