Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle sähköä jakava Caruna Espoo on yksi kahdeksasta sähkönsiirtoyhtiöstä, jotka ovat perineet liian suuria siirtomaksuja asiakkailtaan vuosina 2020–2021.
Ylen uutisten mukaan liikaa ylijäämää tehneitä yhtiöitä ovat Caruna Espoo, Haminan Sähköverkko, Lahti Energia Sähköverkko, Lappeenrannan Energiaverkot, Naantalin Energia, Oulun Energia Sähköverkko, Rovaniemen Verkko ja Sipoon Energia.
Energiaviraston verkkovalvonnan johtaja Veli-Pekka Saajo sanoo Ylelle, että osa yhtiöistä on laskenut tai ilmoittanut laskevansa hintojaan.
– Osa on jo ryhtynyt toimenpiteisiin eli on laskenut tai ilmoittanut laskevansa siirtomaksujaan, mutta eivät kaikki, sanoo Saajo Ylelle.
Maksualennusten tielle ovat tänä vuonna lähteneet Ylen mukaan Oulun, Lahden ja Lappeenrannan verkkoyhtiöt.
Caruna Espoo ilmoitti viime vuoden lopulla laskevansa asiakkaidensa sähkönsiirtohintoja. Noin 2,5 prosentin hinnanalennus astui voimaan marraskuussa 2021.
Suomessa on yli 70 sähkönsiirtoyhtiötä, joilla on monopoli omilla jakelualueillaan. Siirtohinnoittelun kohtuullistamiseksi laissa on määrätty, kuinka paljon yli- tai alijäämää yhtiöt voivat tehdä.
Rajat määriteltiin, koska useat yhtiöt – Caruna Oy etunenässä – nostivat hintojaan rajusti 2010-luvulla. Korotuksia perusteltiin isoilla investoinneilla, joita on tehty sähköntoimitusten säävarmuuden parantamiseksi. Käytännössä yhtiöt ovat rakentaneet maakaapeleita vanhojen ilmajohtojen tilalle.
Ylen mukaan sähkönsiirtoyhtiöillä on aikaa hinnoittelun muuttamiseen neljä vuotta. Koska valvonta on jaksotettu neljän vuoden sykleihin, voi siirtoyhtiö periaatteessa periä liian kovia maksuja kahdeksan vuotta.
Sähkönsiirtomaksuissa on erittäin suuria alueellisia eroja. Halvimpia ovat Ylen mukaan kaupunkiseuduilla toimivat siirtoyhtiöt.
Oman sähkönsiirtoyhtiösi perimän hinnan voit katsoa Omakotiliiton vertailusta.