Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin ulkoministeriö kutsui Ruotsin Ankaran-suurlähettilään puhutteluun

Turkin ulkoministeriö kutsui tänään Ruotsin Ankaran-suurlähettilään Staffan Herrströmin puhutteluun, kertoo Turkin valtiollinen Anadolu-uutistoimisto.

Syynä on tänään Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla järjestetty mielenosoitus.

Anadolun mukaan Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta tukevat mielenosoittajat heijastivat seinään valokuvia ja viestejä, jotka sen mukaan olivat "terroristipropagandaa" ja solvasivat Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania.

Puhuttelussa Turkin ulkoministeriö tuomitsi mielenosoituksen ja vaati tapauksen tutkimista.

Turkki haluaa Ruotsin tunnistavan mielenosoittajat ja ryhtyvän "tarvittaviin toimenpiteisiin Turkin, Ruotsin ja Suomen välisten sitoumusten nojalla".

Ruotsin ulkoministeriö vahvisti puhuttelun

Myös Ruotsin ulkoministeriö vahvisti suurlähettilään kutsumisen puhuttelun, mutta ei kertonut sen syytä.

– Voimme vahvistaa, että Ruotsin suurlähettiläällä on ollut tapaaminen Turkin ulkoministeriössä. Emme mene tapaamisen yksityiskohtiin, kirjoitti Ruotsin ulkoministeriö uutistoimisto TT:lle sähköpostissa.

Turkki ei ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia väittäen, etteivät maat tue Turkkia sen terrorisminvastaisessa taistelussa. Marraskuun alussa presidentti Erdogan tapasi Ankarassa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja toisti vaatimuksensa Ruotsille luovuttaa terroristeiksi syytettyjä henkilöitä.

Pääministeri Kristersson vakuutti tapaamisen jälkeen Ruotsin ymmärtävän Turkin turvallisuushuolet. PKK on listattu terroristijärjestöksi myös Euroopan unionissa sekä Yhdysvalloissa.

Turkki iskee Irakin ja Syyrian kurdialueille

Turkki aloitti äskettäin sotilaallisen hyökkäyksen PKK:n ja siihen liittyvän kurdien YPG-ryhmän kohteita vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Sunnuntaina Turkin ilmaiskussa rajan yli Pohjois-Syyrian kurdialueelle kuoli yli 30 ihmistä, kertoi Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Erdogan sanoi maanantaina Turkin voivan laajentaa iskunsa maahyökkäykseksi sen jälkeen, kun Syyriasta Turkin puolelle rajaa iskeytyneet raketit tappoivat kolme ihmistä.

Turkki sanoi ilmaiskunsa olleen kosto viikko sitten Istanbulin keskustassa kauppakadulla tapahtuneelle räjähdykselle, jossa kuoli kuusi ihmistä ja yli 80 ihmistä haavoittui. Turkki on syytti iskusta PKK:ta, joka on kiistänyt osallisuutensa.