Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsissa taas vakoiluepäily, median mukaan kyseessä venäläinen pariskunta

Kaksi ihmistä on otettu Ruotsissa kiinni epäiltynä vakoilusta, kertoi turvallisuuspoliisi Säpo tiistaina. Ruotsalaismedian mukaan kyseessä on Venäjällä syntynyt pariskunta.

Toista kiinniotetuista epäillään laittomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia vastaan sekä törkeästä laittomasta tiedustelutoiminnasta vierasta valtaa vastaan ja toista avunannosta.

Median mukaan epäilyt tiedustelutoiminnasta koskevat miestä ja avunantoepäilyt naista. Vakoilun epäillään median tietojen mukaan jatkuneen noin kymmenen vuoden ajan.

TV4:n tietojen mukaan epäillyt ovat noin 60-vuotiaat mies ja nainen. Aftonbladetin mukaan kyseessä on aviopari, joka muutti Venäjältä Ruotsiin hieman ennen vuosituhannen vaihdetta. Lehti kuvailee pariskunnan eläneen viime vuodet rauhallista omakotitaloelämää Tukholman seudulla.

Aftonbladet kertoo pariskunnan harjoittaneen Ruotsissa muun muassa elektroniikan komponenttien ja teollisuusteknologian tuonti- ja vientiliiketoimintaa. Lehden mukaan turvallisuuspoliisi epäilee, että tiedustelutoimintaa on harjoitettu yrityksen kautta.

Puolustusvoimat avusti kiinniotossa

Säpon mukaan kiinniotot tapahtuivat Tukholman alueella tiistaiaamun aikana Ruotsin poliisin ja puolustusvoimien avustuksella. Säpon mukaan kaksikon toimia oli tätä ennen seurattu jonkin aikaa.

Ruotsin puolustusvoimien edustajan Therese Fagerstedtin mukaan puolustusvoimat osallistui operaatioon kahdella helikopterilla. Fagerstedt ei suostunut kertomaan operaatiosta puolustusvoimien osalta tämän enempää.

– Nämä ovat vakavia epäilyjä. Törkeä laiton tiedustelutoiminta on rikos, joka uhkaa Ruotsin turvallisuutta. Turvallisuuspoliisin tehtävä on suojella Ruotsia ja demokratiaa. Siihen sisältyy se, ettei vieraiden valtioiden anneta harjoittaa laitonta tiedustelua, sanoi Säpon lehdistöedustaja Gabriel Wernstedt uutistoimisto TT:lle.

Epäily tiedustelutoiminnasta vierasta valtiota vastaan tarkoittaa Wernstedtin mukaan sitä, että tapaukseen kytkeytyy useampia maita.

Ei yhteyttä vakoilijaveljesten tapaukseen

Turvallisuuspoliisin mukaan tapauksella ei ole yhteyttä muihin turvallisuuspoliisin vireillä oleviin tapauksiin.

Ruotsissa on määrä alkaa tällä viikolla oikeudenkäynti kahta veljestä vastaan. Heitä epäillään törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n hyväksi.

Syyttäjän mukaan 42-vuotias vanhempi veli on työskennellyt Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa.

Nuorempi, 35-vuotias veli auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun. Veljekset olivat päässeet käsiksi erittäin arkaluonteisiin tietoihin.