Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OECD: Rahapolitiikan kiristämistä jatkettava inflaation taltuttamiseksi, vaikka talouskasvu hidastuu

Maailmantalouden kasvu hidastuu ensi vuonna 2,2 prosenttiin, kun suurin energiakriisi sitten 1970-luvun painaa talouden kasvunäkymiä, ennakoi kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD.

Kasvun hidastumisesta huolimatta OECD katsoo ennusteessaan, että inflaation nujertamisen tulee nyt olla etusijalla talouspolitiikassa.

Järjestön mukaan keskuspankkien on syytä jatkaa rahapolitiikan kiristämistä useimmissa kehittyneissä talouksissa, jotta odotukset tulevasta inflaatiosta pysyvät aisoissa ja hintojen nousuvauhti saadaan pysyvästi hidastumaan.

OECD:n mukaan keskuspankkien tekemät koronnostot alkavat vähitellen tuottaa toivottua tulosta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuluttajahintojen nousu hidastui hieman lokakuussa, vaikka inflaatio oli yhä 7,7 prosenttia vuositasolla.

Tukitoimilla ei pidä lietsoa inflaatiota, talousjärjestö painottaa

Monissa maissa hallitukset ovat päättäneet toimista, joilla pehmennetään korkeiden energiahintojen aiheuttamaa iskua yrityksille ja kotitalouksille.

OECD painottaa, että tukitoimilla ei pidä aiheuttaa lisäpainetta hintojen nousulle. Järjestön mukaan toimenpiteiden tulisi olla väliaikaisia, ja ne tulisi suunnata kaikkein haavoittuvaisimmille yrityksille ja kotitalouksille. Lisäksi tukitoimien tulisi säilyttää kannustimet energiankäytön vähentämiseen.

Talouskasvu jää ensi vuonna 0,5 prosenttiin sekä euroalueella että Yhdysvalloissa, ennustaa OECD. Samaan aikaan Kiinassa kasvua kertyisi 4,6 prosenttia ja Intiassa 5,7 prosenttia.

Pientä piristymistä olisi luvassa vuonna 2024, jolloin maailmantalous kasvaisi OECD:n mukaan 2,7 prosenttia.

Rajuin inflaatio koetaan jo tänä vuonna, jolloin hinnat nousevat OECD-maissa keskimäärin 9,4 prosenttia. Vastaava inflaatioluku olisi ensi vuonna 6,5 prosenttia ja vuonna 2024 yhä 5,1 prosenttia, talousjärjestö ennakoi.