Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä kehottaa Turkkia pidättyvyyteen voimankäytössä Syyriassa – Erdogan: Turkki voi tehdä maahyökkäyksen "pian"

Venäjän mukaan Turkin tulisi välttää liiallista voimankäyttöä Syyriassa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi maanantaina, että maahyökkäys on mahdollinen sen jälkeen, kun kolme ihmistä kuoli ja kymmenen haavoittui Syyriasta tulleessa raketti-iskussa turkkilaisessa Karkamisin rajakaupungissa.

– Toivomme voivamme vakuuttaa turkkilaiskollegamme, jotta he pidättäytyisivät liiallisen voiman käytöstä Syyrian alueella, sanoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Syyrian-erityislähettiläs Aleksander Lavrentjev toimittajille Astanassa Kazakstanissa.

Lavrentjevin mukaan Venäjä on jo kuukausia ponnistellut estääkseen suuren maahyökkäyksen alkamisen. Erdogan on toukokuusta asti puhunut uudesta hyökkäyksestä Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan.

"Turkki on terroristien niskan päällä"

Erdogan kuitenkin piti kiinni linjastaan myös tiistaina. Hän sanoi televisioidussa puheessaan, että Turkki voisi toteuttaa maahyökkäyksen "pian".

– Olemme olleet terroristien niskan päällä muutaman päivän ajan lentokoneillamme, tykeillämme ja lennokeillamme, Erdogan sanoi.

– Jos jumala suo, kitkemme heidät kaikki pian pois tankeillamme, tykistöllämme ja sotilaillamme, hän sanoi.

Turkki teki sunnuntaina ilmaiskun rajan yli Pohjois-Syyrian kurdialueelle. Britanniassa toimivan, Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön (SOHR) mukaan iskussa kuoli ainakin 37 ihmistä.

Astanassa alkoi maanantaina Syyrian, Turkin ja Venäjän yhteinen Syyrian sisällissotaa koskeva kokous. Vuonna 2011 alkanut sota on vaatinut liki puolen miljoonan ihmisen hengen ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Turkki iski tiistaina lennokilla Koillis-Syyriassa sijaitsevaan tukikohtaan, jota kurdijoukot ja Yhdysvaltain johtama liittouma käyttävät yhdessä äärijärjestö Isisiä vastaan. Iskusta kertoivat kurdit sekä tarkkailijaryhmä SOHR. Iskussa kuoli kaksi taistelijaa kurdien johtamista SDF-joukoista, mutta Yhdysvaltojen mukaan sen sotilaat eivät olleet vaarassa.