Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Fortumin ylimääräinen yhtiökokous päättää kiistellystä lainapaketista, Venäjällä alkaa oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa vastaan

Energiayhtiö Fortumin osakkeenomistajat kokoontuvat tänään ylimääräiseen yhtiökokoukseen, jossa päätetään, hyväksytäänkö valtion ja Fortumin sopima enintään 2,35 miljardin euron rahoituspaketti.

Järjestelyllä on Fortumin mukaan tarkoitus varmistaa riittävät varat tilanteessa, jossa sähkönhinnat ja sen myötä vakuusvaatimukset nousevat voimakkaasti pohjoismaisilla sähkön johdannaismarkkinoilla. Lainan koroksi on sovittu 14,2 prosenttia.

Paketin yhtenä ehtona on, että Fortum järjestää valtion sijoitusyhtiö Solidiumille maksuttoman osakeannin.

Muun muassa Suomen Osakesäästäjät, Pörssisäätiö ja S-Pankki Fenno Osake Sijoitusrahasto ovat arvostelleet rahoitussopimusta. Osakesäästäjät on ilmoittanut, että se pitää tuen ehtoja aivan liian kalliina ja että järjestely on omistaja-arvoa tuhoava muita osakkeenomistajia kohtaan.

Enemmistö asiakkaista tyytyväisiä vanhuspalveluihin, kertoo THL:n kysely

Enemmistö asiakkaista on tyytyväisiä saamaansa vanhuspalveluun ja olisi valmis suosittelemaan sitä muille, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiakastyytyväisyyskyselystä.

Asiakkaat kertoivat pitävänsä hoitajia ystävällisinä, luottavansa heihin ja kokevansa olonsa turvalliseksi. Tyytymättömyyttä taas aiheutti hoitajien ajan riittämättömyys, mutta asiakkaiden yleisin ongelma on kuitenkin yksinäisyys.

Kyselyn mukaan kotihoidossa on tuhansia asiakkaita, jotka jäävät ilman palveluja, sillä heillä ei ole varaa niiden hankkimiseen.

THL toteutti kyselyn kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa keväällä 2022. Kyselyyn vastasi 42 000 asiakasta.

USU: Pääministerin virka-asunto saatetaan siirtää Kesärannasta Smolnaan

Pääministerin virka-asunto saatetaan siirtää Helsingin Meilahdessa sijaitsevasta Kesärannasta pääkaupungin ydinkeskustaan, valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnaan, kertoo Uutissuomalainen.

Asiaa harkitaan valtioneuvoston kansliassa pääministerin virka-asunnon ohjeen valmistelun yhteydessä. Ohjeen uudistaminen pantiin alulle, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) aamupaloista nousi kohu.

Smolna on parhaillaan peruskorjattavana. Työn on määrä valmistua keväällä.

Ruotsin keskilämpötila noussut lähes kaksi astetta 1800-luvun lopulta

Ruotsin keskilämpötila on noussut 1,9 astetta 1800-luvun loppupuoliskolta, kertoo Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos (SMHI) tuoreessa raportissaan. Raportissa vertailtiin vuosien 1991–2020 keskilämpötiloja vuosien 1861–1890 keskilämpötiloihin.

Ruotsin keskilämpötila on noussut SMHI:n mukaan noin kaksinkertaisesti verrattuna maailman keskilämpötilan nousuun.

Raportissa kerrottiin myös Ruotsin keskimääräisen sademäärän nousseen sadan viime vuoden aikana. Lumipeitteen vuosittainen kesto on taas vähentynyt keskimäärin 16 päivällä 60 viime vuoden aikana. (Lähde: AFP)

Venäjällä alkaa oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa vastaan

Venäjällä alkaa tänään oikeudenkäynti Ukrainan sotaa arvostellutta toisinajattelijaa Ilja Jashinia vastaan. Hänet pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista. Jashinin tutkintavankeutta jatkettiin viimeksi pari viikkoa sitten.

Jashin oli kesään saakka yksi harvoista venäläisistä oppositiopoliitikoista, jota ei ollut vangittu. Hän on toistuvasti kieltäytynyt lähtemästä maanpakoon.

Jashin tuli tunnetuksi vuoden 2011–2012 mielenosoituksista presidentti Vladimir Putinia vastaan. Hän on vangitun oppositiohahmo Aleksei Navalnyin liittolainen sekä Moskovassa murhatun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Euroopan avaruusjärjestö saattaa tänään nimetä ensimmäiset parastronauttinsa

Euroopan avaruusjärjestö Esa saattaa tänään nimetä ensimmäiset parastronauttinsa eli astronautit, joilla on jokin fyysinen vamma.

Ministerikokouksessa valitaan palkattavaksi neljästä kuuteen astronauttia. He osallistuvat pitkille lennoille Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja tuleville kuulennoille.

Esan avaruuslääketieteen johtajan Guillaume Weertsin mukaan yksi tai useampi nimetyistä voi olla parastronautti.

Parastronautilla voi olla esimerkiksi alaraajavammoja, kuten synnynnäisiä jalkavammoja tai amputaatio.

Parastronauttien koulutukseen ja psykologisiin valmiuksiin liittyvät vaatimukset ovat täysin samat kuin astronauteillakin.

Korkein oikeus: Edustajainhuoneen komitealla oikeus nähdä Trumpin verotiedot

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt, että kongressin edustajainhuoneen komitealla on oikeus nähdä entisen presidentin Donald Trumpin verotiedot. Trump, 76, on taistellut vuosia pitääkseen veroilmoituksensa piilossa.

Trumpin puolue republikaanit saa haltuunsa edustajainhuoneen enemmistön demokraattipuolueelta tammikuussa välivaalien tuloksen perusteella. On arvioitu, että republikaanien hallitsema edustajainhuone ei halua tutkia Trumpin verotietoja, joten komitealle saattaa tulla tietojen käsittelyssä kiire. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalainen HP ilmoitti irtisanovansa tuhansia työntekijöitä lähivuosina

Yhdysvaltalainen tietokone- ja tulostinvalmistaja HP on ilmoittanut irtisanovansa mahdollisesti jopa 6 000 työntekijää seuraavien kolmen vuoden aikana. 61 000 ihmistä työllistävä HP kertoo tiedotteessaan pyrkivänsä 1,4 miljardin dollarin vuosittaisiin säästöihin verovuoden 2025 loppuun mennessä.

HP ilmoitti myös liikevaihtonsa laskeneen verovuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Mittaviin kuluvähennyksiin pyrkivät muutkin teknologia-alan jätit, kuten Facebookin omistava Meta, Amazon ja Twitter. (Lähde: AFP)

Nigeriassa yli 50 ihmistä kuollut kahdessa bussiturmassa

Nigeriassa kaksi tiistaina tapahtunutta bussionnettomuutta vaati yhteensä yli 50 kuolonuhria, kertovat maan viranomaiset.

Koillis-Nigeriassa sijaitsevan Maidugurin lähellä tapahtuneessa kolmen bussin kolarissa kuoli ainakin 37 ihmistä.

Nigerian pääkaupungin Abujan lähellä ainakin 17 ihmistä kuoli bussin ja raskaan ajoneuvon törmäyksessä.

Nigeriassa liikenneonnettomuudet ovat yleisiä. Etenkin ylinopeudet ja piittaamattomuus liikennesäännöistä aiheuttavat onnettomuuksia maan huonokuntoisilla teillä. (Lähde: AFP)

Buffalo Sabresin Henri Jokiharjulle kauden ensiosuma, voitto Montrealista katkaisi kahdeksan pelin tappioputken

Jääkiekon NHL:ssä Buffalo Sabres katkaisi kahdeksan pelin tappioputken vierasvoitolla Montreal Canadiensista. Buffalo otti pitkään odotetun voittonsa loppulukemin 7–2.

Buffalon suomalaispakki Henri Jokiharju iski kolmannen erän alussa kauden ensimmäisen maalinsa.

Ukko-Pekka Luukkonen seurasi ottelun jälleen Buffalon vaihtoaitiosta. Kahden vuoden jatkosopimuksen tänä syksynä tehnyt suomalaisvahti on ollut vain kerran joukkueensa maalilla tällä kaudella.

Montrealin Joel Armia pelasi ottelussa hieman alle 14 minuuttia. Armian pistetili on edelleen avaamatta tältä kaudelta.

Jalkapalloseura Manchester Unitedin omistajat harkitsevat seuran myymistä

Jalkapallon jättiläisseura Manchester Unitedin omistajat harkitsevat seuran myymistä. Asiasta kertoo seuraa pyörittävä yhtiö tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan yhtiön hallitus harkitsee kaikkia strategisia vaihtoehtoja, joista yksi on seuran myyminen. Hallituksen arvioitavina kerrotaan olevan erilaisia vaihtoehtoja, joilla pyritään vahvistamaan seuraa.

Yhdysvaltalainen Glazerin perhe on omistanut ManUn 17 vuoden ajan. Fanit ovat kuitenkin protestoineet perhettä vastaan, eikä joukkue ole suoriutunut kentällä huippuvuosien tapaan. (Lähde: AFP)