Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian korkein oikeus ei anna lupaa Skotlannin itsenäisyyttä koskevalle kansanäänestykselle

Britannian korkein oikeus on hylännyt Skotlannin esityksen maan itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä ilman Britannian suostumusta.

Korkeimman oikeuden mukaan valta kutsua kansanäänestys on varattu Britannian parlamentille.

– Skotlannin parlamentilla ei ole valtaa säätää lakeja Skotlannin itsenäisyyttä koskevasta kansanäänestyksestä, korkeimman oikeuden presidentin Robert Reed sanoi.

Reed hylkäsi Britannian yleisradiokanava BBC:n mukaan Skotlannin hallituksen väitteen, jonka mukaan mikä tahansa kansanäänestys olisi neuvoa-antava, eikä sillä olisi mitään oikeudellista vaikutusta kumppanuuteen.

Sturgeon: Seuraavat yleiset vaalit ovat tosiasiallinen kansanäänestys"

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin hallinto on halunnut järjestää uuden kansanäänestyksen. Hän sanoo kunnioittavansa Britannian korkeimman oikeuden päätöstä mutta olevansa pettynyt siihen.

– Laki, joka ei salli Skotlannin valita omaa tulevaisuuttaan ilman Westminsterin suostumusta, paljastaa myytiksi minkä tahansa käsityksen Britanniasta vapaaehtoisena kumppanuutena, Sturgeon kirjoittaa Twitterissä.

Skotlannin hallitus käsittelee Sturgeonin mukaan Britannian seuraavia yleisiä vaaleja "tosiasiallisena kansanäänestyksenä" itsenäisyydestä.

– Meidän on löydettävä toinen demokraattinen, laillinen ja perustuslaillinen keino, jolla skotlantilaiset voivat ilmaista tahtonsa. Mielestäni se voi olla vain vaalit, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

SPN:n mukaan ero EU:sta muutti tilannetta

Sturgeonin hallitus halusi järjestää ensi vuoden lokakuussa äänestyksen kysymyksestä: "Pitäisikö Skotlannin olla itsenäinen maa?" Britannian parlamentti on toistuvasti kieltäytynyt antamasta Skotlannille valtaa kansanäänestyksen järjestämiseen.

Skotlannissa järjestettiin kansanäänestys itsenäisyydestä vuonna 2014. Britannian parlamentin mukaan tämä kahdeksan vuoden takainen kansanäänestys ratkaisi asian tälle sukupolvelle. Vuonna 2014 itsenäisyyden hylkäsi 55 prosenttia skotlantilaisista. Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue (SNP) katsoo, että Britannian ero EU:sta vuoden 2016 kansanäänestyksen jälkeen muutti tilannetta. Suuri osa Skotlannin äänestäjistä vastusti brexitiä.

BBC:n mukaan viimeaikaiset mielipidekyselyt ovat osoittaneet, että Skotlanti on todella jakautunut itsenäisyyskysymyksessä. Hyvin niukka enemmistö kannattaa kuitenkin Britanniassa pysymistä.