Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajoitukset ja mediaan kohdistuvat kostotoimet ovat lisääntyneet selvästi Venäjällä. Mielenosoituksia seuranneiden toimittajien ja tarkkailijoiden työ on estetty laittomasti esimerkiksi mielivaltaisilla pidätyksillä, voimankäytöllä sekä suurilla sakoilla, ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo tuoreessa raportissaan.
Viime maaliskuussa Venäjällä kiristettiin ilmaisunvapautta koskevaa lainsäädäntöä. Uuden lainsäädännön nojalla kaikki sotaa vastustava sisältö voi johtaa syytteeseen.
– Käytännössä sotaa vastustavien mielenilmausten järjestäminen ja niistä raportoiminen on tehty mahdottomaksi, raportissa todetaan.
Amnestyn mukaan raportin julkaisuhetkellä ainakin yhdeksää toimittajaa tai bloggaajaa epäillään “Venäjän asevoimia koskevan väärän tiedon tahallisesta levittämisestä". Muita toimittajia tai uutissivustoja on rangaistu “ulkomaille sijoitettujen asevoimien asettamisesta huonoon valoon”, kun ne ovat uutisoineet Ukrainassa käytävästä sodasta.
Vapaaseen mediaan kohdistuvat hyökkäykset ovat Amnestyn mukaan pakottaneet sadat journalistit lähtemään Venäjältä. Itsenäinen tv-kanava Dozhd sekä sanomalehti Novaja Gazeta ovat joutuneet keskeyttämään työnsä. Viranomaiset sulkivat myös kriittisen Eho Moskvy -radiokanavan.
Amnesty vetoaa, että kansainvälinen yhteisö seuraisi tarkasti ilmaisunvapauden tilaa sekä ihmisoikeuksien puolustajien ja median tilannetta Venäjällä. Riippumattoman median ja ihmisoikeuksien puolustajien avuksi olisi rakennettava kansainvälisiä tukiverkostoja.