Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaanhoitajat lakkoilevat Britanniassa ensi kuussa ensimmäistä kertaa liiton yli satavuotisessa historiassa

Sairaanhoitajat lakkoilevat suuressa osassa Britanniaa kahtena päivänä ensi kuussa, tiedottaa ammattiliitto RCN. Lakot ovat ensimmäiset sairaanhoitajien ammattiliiton 106-vuotisessa historiassa.

Lakko ulottuu Englantiin, Walesiin ja Pohjois-Irlantiin, eli Skotlantia se ei koske. Skotlannissa liitto perui lakkoaikeet sen jälkeen kun terveydenhuoltopolitiikasta vastaava aluehallinto ryhtyi palkkaneuvotteluihin.

Ulosmarssit tapahtuvat 15. ja 20. joulukuuta.

Lakoista ilmoitettiin sen jälkeen kun RCN oli kertonut hallituksen torjuneen esityksen neuvotteluista.

– Sairaanhoidon työntekijät ovat saaneet tarpeekseen siitä, että heihin suhtaudutaan itsestäänselvyytenä, matalasta palkasta ja turvattomista työntekijämääristä sekä siitä, etteivät he voi antaa potilaillemme näiden ansaitsemaa hoitoa, RCN:ää johtava Pat Cullen sanoi.

Monilla aloilla on viime aikoina vaadittu palkankorotuksia, kun Britanniaa koettelee elinkustannuskriisi ja korkein inflaatio vuosikymmeniin. Joulukuussa on luvassa myös rautatie- ja postityöntekijöiden lakot, ja aiemmin tänä vuonna ovat lakkoilleet monet niin julkisen kuin yksityisen sektorin työntekijät.

Ministereillä "valta ja keinot"

RCN haluaa jäsenilleen huomattavasti inflaatiota korkeamman palkankorotuksen. Aiemmin tässä kuussa liitto ilmoitti, että sen yli 300 000 jäsenelle tehdyssä kyselyssä enemmistö kannatti lakkoja.

Cullenin mukaan ministereille on yli kaksi viikkoa sitten ilmoitettu, että liiton jäsenet ovat valmiita lakkoilemaan. Hän sanoi, että esitys muodollisista neuvotteluista tuli torjutuksi.

– Heillä (ministereillä) on valta ja keinot lopettaa tämä (lakot) avaamalla vakavat keskustelut, joissa käydään läpi erimielisyytemme, Cullen sanoi.

RCN:n on ensi viikolla määrä ilmoittaa, mihin osastoihin maan terveydenhuoltojärjestelmässä NHS:ssä lakot vaikuttavat.

Neljäsosa sairaaloista perustanut ruokapankin

Työtaisteluiden keskellä Britannian inflaatio on jatkanut nousuaan. Lokakuussa se oli 11,1 prosentissa, korkeimmillaan yli 40 vuoteen. Lisäksi ruoan ja energian hinnat ovat nousseet.

Esihenkilöt NHS:ssä ovat kertoneet, että sairaanhoitajat ovat jättäneet aterioita väliin voidakseen ruokkia ja vaatettaa lapsensa. Sairaaloita edustavan NHS Providersin mukaan joka neljäs sairaala on perustanut ruokapankin työntekijöidensä tueksi.

Hallitus on huomauttanut jo tehneensä korotuksia, mutta RCN:n mukaan ne eivät riitä, sillä palkkojen nousu ei ole vuosikausiin pysynyt inflaation tahdissa.

RCN:n mukaan maalla on varaa

Britannian terveysministeri Steve Barclay on korostanut kiitollisuuttaan hoitajille ja pahoitellut lakkoja. Hän sanoi, että NHS pyrkii minimoimaan häiriöt ja varmistamaan hälytyspalveluiden toimivuuden.

Barclayn mukaan RCN:n nykyiset vaatimukset maksaisivat 10 miljardia puntaa vuodessa eikä hallituksella ole siihen nykyisessä taloustilanteessa varaa. RCN on kyseenalaistanut perustelun ja huomauttanut, että hallitus käyttää miljardeja puntia vuokratyövoimaan täyttääkseen työvoimavajetta.

Liitto katsoo, että rahaa saataisiin myös esimerkiksi veronkorotuksista ja vähenevistä rekrytointikustannuksista. RCN:n mukaan vuoden aikana 25 000 sairaanhoidon työntekijää on lähtenyt sairaanhoitajien ja kätilöiden rekisteristä.

Myös muut terveydenhoitoalan liitot ovat selvittäneet jäsentensä lakkohalukkuutta. Maanantaina ambulanssihenkilöstö järjestää ulosmarssin Skotlannissa.