Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväntasaajan Guineaa 43 vuotta hallinnut diktaattori sai jatkokauden 95 prosentin äänisaalilla

Keski-Afrikassa sijaitsevan Päiväntasaajan Guinean pitkäaikainen itsevaltainen presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo on valittu kuudennelle virkakaudelle. Maan vaaliviranomaiset kertoivat lauantaina, että 80-vuotias Obiang sai 94,9 prosenttia äänistä.

Viime sunnuntaina pidettyjen vaalien äänestysprosentiksi kerrottiin hulppeat 98. Autoritaarisessa Päiväntasaajan Guineassa oppositio on tukahdutettu lähes olemattomiin, ja vaalien alla turvallisuusjoukot olivat pidättäneet opposition edustajia perustellen sitä suunniteltujen hyökkäysten estämisellä. Obiangia tuki presidentiksi 15 puolueen koalitio, ja vastaehdokkaat saivat kukin vain muutamia tuhansia ääniä. Obiangin edustama valtapuolue PDGE sai myös kaikki parlamentin paikat.

Obiang nousi valtaan vallankaappauksella vuonna 1979. Hän syrjäytti tuolloin diktaattorisetänsä, joka teloitettiin. Obiang on siitä lähtien hallinnut maata itsevaltaisesti, ja hän on nykyään maailman pitkäaikaisin valtionpäämies monarkkeja lukuun ottamatta.

Päiväntasaajan Guinea on vaurastunut öljyllä, mutta suuri osa maan 1,6 miljoonasta asukkaasta elää äärimmäisessä köyhyydessä.