Lastenjärjestö Unicefin Black Friday -kampanja on näkynyt isosti sosiaalisessa mediassa tällä viikolla. Black Friday -teolla on voinut lahjoittaa Ukrainan lapsille talvivaatteita. Kampanjan ulkoasu on muistuttanut kauppakuittia, viittauksena yhteen vuoden tärkeimmistä kaupan alan myyntipäivistä.
Tiistaista sunnuntaihin kestävä kampanja on ollut menestys, kertoo varainhankinnan päällikkö Veera Videnius Unicefilta.
– Lopullinen summa tiedetään maanantaina. Tähän mennessä keräykseen on tullut 600 000 euroa.
Black Friday -viikko on Unicefille alku joulunajan varainhankinnalle. Joulu on perinteistesti avustusjärjestöille yksi tärkeimmistä keräysajoista. Näin on todennäköisesti tänäkin vuonna, vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt suomalaiset auttamaan jo alkuvuodesta ja avustusjärjestöt ovat keränneet rahaa eri tahtiin kuin aiempina vuosina.
Viime joulun jälkeen taloustilanne Suomessa on kiristynyt huomattavasti, kun ruuan ja energian hinta on noussut voimakkaasti. Avustusjärjestöjen mukaan kotimaan tiukentunut tilanne ei kuitenkaan vielä näy keräystuotoissa, vaan auttamishalua on ainakin toistaiseksi löytynyt.
Unicefin joulukeräys käynnistyy maanantaina teemalla "Pakenevat lapset". Tänä jouluna 40 miljoonaa lasta maailmassa elää niin, että he ovat joutuneet jättämään kotinsa. Veera Videnius kertoo, että viime vuonna Unicefin joulukampanjan tuotto oli 270 000 euroa.
– Joulukampanjan menestystä on vaikea ennakoida, Videnius sanoo.
Vähävaraisia perheitä pienessä ajassa 16 000 lisää
Pelastakaa Lapset -järjestön joulukeräys on ollut yksityishenkilöiden osalta käynnissä viikon. Yrityksiä on lähestytty jo syksyllä, jolloin ne alkavat tehdä päätöksiä joululahjoituksista.
Viestinnän ja varainhankinnan johtaja Sanna Kuusisto kertoo, että sekä yritysten että yksityisten osalta ollaan edellä viime vuotta.
– Olemme tästä todella kiitollisia. Avun tarve on tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna sekä kotimaassa että kansainvälisissä kohteissa.
Kuusisto kertoo, että Suomessa on aiemmin ollut noin 110 000 lasta, jotka elävät vähävaraisissa perheissä. Ruuan ja energian hinta on noussut voimakkaasti, ja pienessä ajassa Suomen vähävaraisten perheiden määrä on kasvanut 16 000:lla. Pelastakaa Lapset -järjestön tutkimuksen mukaan vähävaraisten perheiden lapset voivat huonommin kuin lapset keskimäärin.
– Lapset kokevat jopa syyllisyyttä siitä, että heistä tulee kuluja perheelle. He eivät uskalla edes kertoa tarvitsevansa jotakin, kun vanhemmilla on taloudellisia huolia, kuvailee Sanna Kuusisto.
Samaan aikaan lapset ja nuoret kantavat hänen mukaansa taakkaa koko maailman tilanteesta, kuten koronapandemiasta, Ukrainan sodasta ja ilmastokriisistä.
Pelastakaa Lapset -järjestö tavoitti Suomessa viime vuonna 53 556 lasta ja pyrkii tänä ja ensi vuonna tavoittamaan yli 50 000 lasta.
Yhä useampi vastustaa kulutusta
Kirkon Ulkomaanapu myy ympäri vuoden Toisenlainen lahja -kampanjan kautta avustuksia, jotka ovat esillä erityisesti joulun alla. Kyse on aineettomista lahjoista, kuten puiden istuttamisesta, kaivoista ja lasten ja nuorten koulutuksen tukemisesta. Esimerkiksi rauhaa voi ostaa 20 eurolla.
– Teemme rauhantyötä muun muassa Somaliassa, Keniassa ja Etelä-Sudanissa. Kohteenamme on erityisesti Itä-Afrikka, kertoo Kirkon Ulkomaanavun viestintäpäällikkö Erik Nyström.
Hänen mukaansa aineettomat lahjat ovat suosittuja.
– Näkyy, että yhä useampi on kulutusta vastaan, Nyström arvioi.
Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisia lahjoja hankittiin noin miljoonalla eurolla vuonna 2021. Suosituin lahja jo neljättä vuotta peräkkäin oli puun taimi.
– Myös tyttöjen koulutus on asia, joka motivoi suomalaisia hyvin, Nyström sanoo.
Lahjoittajilla riittää halukkuutta
Suomen Punaisen Ristin joulukampanja on monen vuoden ajalta tuttu, yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Ylen kanssa toteutettava Hyvä joulumieli -keräys. Sen tuotoilla hankitaan ruokalahjakortteja kotimaan vähävaraisille perheille. Lisäksi SPR aloittaa pian oman joulukeräyksensä, jolla hankitaan varoja Ukrainaan sekä nuorten turvatalotoimintaan Suomessa.
– Toivomme tietenkin aina parasta, mutta ajattelemme, että keräysten tuotto voisi olla samaa luokkaa kuin viime vuonna, arvioi varainhankinnan johtaja Sirpa Solehmainen.
Hyvä joulumieli -kampanjan keräystavoite on 1,5 miljoonaa euroa.
Solehmaisen mukaan pitkään kestävissä kriiseissä on normaalia, että ajan kuluessa lahjoitusaktiivisuus hieman vähenee. SPR:n kokemuksen mukaan aikojen tiukentuessa myös lahjoittaminen vähenee.
– Halukkuus ei katoa, mutta mahdollisuudet vähenevät. Suomen tiukka taloustilanne ei kuitenkaan vielä näy lahjoitushalukkuudessa, Solehmainen sanoo.
Itä-Afrikan kriisi särkee sydämen
Venäjän hyökkäys Ukrainaan tämän vuoden helmikuussa herätti suomalaisten huolen ja halun auttaa. Avustusjärjestöjen edustajat muistuttavat, että kriisi koskettaa paitsi Ukrainassa ja Suomessa, on sillä myös katveeseen jääneitä kerrannaisvaikutuksia.
Ukraina on ollut yksi maailman suurimmista viljantuottajista.
– Kun viljan hinta on noussut todella paljon, itäisessä Afrikassa ja maissa kuten Afganistanissa ja Jemenissä nälänhätä vain kiristyy. Valtioilla on entistä vähemmän varaa ostaa viljaa. Tilanne on erittäin kriittinen, kuvailee Sanna Kuusisto Pelastakaa Lapset -järjestöstä.
– Nälkäkriisi näillä alueilla on sydäntä särkevä.