Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta oli marraskuussa mittaushistorian heikoin, kertoo Tilastokeskus.
Kokonaisuutena kuluttajien luottamusindikaattori koheni hieman viime kuusta. Odotukset oman talouden ja Suomen talouden tilasta vuoden kuluttua paranivat mutta olivat Tilastokeskuksen mukaan edelleen hyvin heikot.
Kuluvaa marraskuuta pidettiin kestotavaroiden ostamiselle huonoimpana ajankohtana koskaan. Myös aikeet ostaa auto tai asunto pysyivät vähäisinä.
Synkkien näkymien keskellä kuluttajat arvioivat edelleen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan pienemmäksi kuin pitkällä ajalla keskimäärin.
Puolet työllisistä koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi tai lomautetuksi. Luku on samalla tasolla kuin vuoden alussa, vaikka arvio koko Suomen työttömyyden kehityksestä on samaan aikaan synkistynyt. Luottolaitos Hypon ekonomisti Juho Keskinen pitää ristiriitaa silmiinpistävänä.
– (Ristiriita) kielii jo kenties yliampuvasta luottamuspulasta liittyen Suomen talouden kehitykseen, Keskinen toteaa kommentissaan.
Kuluttajien talousnäkymät saivat merkittävän kertakolauksen maaliskuussa Ukrainan sodan vuoksi, ja saldoluku on sen jälkeen laskenut edelleen. Kuluttajien luottamusindikaattori sai marraskuussa saldoluvun –16,9. Se on mittaushistorian kolmanneksi huonoin. Tätä pahemmat pohjanoteeraukset nähtiin syys- ja lokakuussa. Mittaushistoria ulottuu vuoteen 1995.
Yrityksillä ei käännettä parempaan
Myös yritykset näkevät talouden taivaalla tummia pilviä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan elinkeinoelämän luottamus talouteen laski viime kuusta kaikilla päätoimialoilla paitsi vähittäiskaupassa.
Kaikkien päätoimialojen luottamusindikaattori on alle pitkän aikavälin keskiarvon. Teollisuusyritysten luottamus on laskenut yhtä mittaa helmikuusta alkaen.
Johtaja Sami Pakarinen EK:sta kertoo, ettei tilanne ole tässä vaiheessa äitynyt yhtä pahaksi kuin aiemmin ennakoitiin, mutta käännettä parempaan ei ole vielä luvassa.
– Yritysten luottamuksen luisuminen kielii talouden laaja-alaisesta hidastumisesta, Pakarinen sanoo tiedotteessa.
Hypon Keskinen arvioi, että elinkeinoelämän luottamusmittareissa ei voida puhua samanlaisesta luottamuksen romahduksesta kuin kuluttajilla.
– Taantuma tulee väistämättä, mutta talouden mittarit eivät kuitenkaan povaa sen olevan yhtä syvä kuin kuluttajat kuvittelevat. Huoli hintojen kehityksestä on silti ymmärrettävä, ja tuleva talvi tuo tullessaan niukkuutta, hän sanoo.