Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina saattaa kolminkertaistaa ydinarsenaalinsa vuoteen 2035 mennessä

Kiina jatkaa tasaisesti ydinarsenaalinsa rakentamista, ja sillä voi olla peräti 1 500 ydinkärkeä vuoteen 2035 mennessä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön julkaisema tutkimus. Asiasta uutisoi yhdysvaltalaislehti Politico.

Asevoimiaan modernisoivan Kiinan arvioidaan kasvattaneen ydinkärkiensä määrän yli 400:n. Yhdysvaltain arvion mukaan modernisointi valmistuu vuoteen 2035 mennessä, jolloin ydinkärkien määrä olisi yli kolminkertainen nykyiseen.

– Tämä on kiihtyvä trendi. Näemme sen soolokenttien rakentamisena, ydintriadin kehittämisenä ja siinä, mitä Kiina tekee meritukikohtiensa, ilmakomponenttiensa sekä siilojen ja maalla liikkuvien joukkojensa kanssa, yhdysvaltalainen virkamies sanoo Politicolle.

Kiinan ydinarsenaali vastaa kuitenkin murto-osaa Venäjän ja Yhdysvaltojen arsenaaleista.

Tammikuussa Venäjällä arvioitiin olevan 5 977 ydinkärkeä ja Yhdysvalloilla 5 428. Mailla on hallussaan 90 prosenttia maailman ydinaseista. Yhdysvaltojen ja Venäjän oli määrä neuvotella maanantaina ydinasevalvonnasta Egyptin pääkaupungissa Kairossa, mutta Venäjä vetäytyi neuvotteluista.

Kiina on kieltäytynyt osallistumasta ydinasevalvontaa käsitteleviin neuvotteluihin vedoten maan ydinarsenaalin pienuuteen. Uusien ydinaseiden rakentaminen herättää kuitenkin Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiehen mukaan "joitakin kysymyksiä" Kiinan aikomuksista.