Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Alkoholista aiheutuvat kuolemat ovat lisääntyneet, "Ukrainalle pitäisi antaa aseet iskeä Venäjän puolelle", Naton ulkoministerikokous jatkuu Romaniassa

Alkoholista aiheutuvat kuolemat ja maksasairaudet lisääntyivät Suomessa vuoden 2018 alkoholilain uudistuksen jälkeen. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista.

Vuosina 2019 ja 2020 alkoholin aiheuttamiin sairauksiin ja myrkytyksiin kuoli noin 160 ihmistä enemmän vuodessa kuin ennen lakimuutosta vuonna 2017. Vuonna 2020 näistä syistä kuoli kaikkiaan noin 1 700 ihmistä.

Erityisesti miesten alkoholiperäiset maksasairauskuolemat ovat lisääntyneet.

Uusittu alkoholilaki nosti päivittäistavarakaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden enimmäismäärän 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Keva: Kunta-alan suurimmissa ammattiryhmissä joka neljäs työskenteli vanhuuseläkkeen ohella

Kunta-alan yleisimmissä ammateissa, hoitoalalla ja opetusalalla, noin neljännes alle 68-vuotiaista eläkkeensaajista työskenteli vanhuuseläkkeen ohella vuonna 2020. Tiedot selviävät julkisten alojen eläkevakuuttaja Kevan tuoreesta tutkimusraportista.

Eläkettä ja työntekoa yhdistetään varsinkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla, mutta työtä ei näytetä tekevän siksi, että eläkkeet olisivat erityisen pieniä. Kevan pääekonomisti Joonas Rahkola toteaa Kevan tiedotteessa, että eläkkeet ovat korkeammat niillä, jotka työskentelevät eläkkeen rinnalla. Rahkola arvioi, että työtä tehdään motivoivan työn eikä pienen eläkkeen vuoksi.

Venäjä-asiantuntija Keir Giles: Ukrainalle pitäisi antaa aseet iskeä Venäjän puolelle

Brittiläisen Venäjä-asiantuntijan Keir Gilesin mukaan lännen pitäisi antaa Ukrainalle aseet iskeä ohjusten laukaisualustoihin myös Venäjän puolella. Gilesin mukaan on absurdia, että Venäjä voi jatkaa Ukrainan kaupunkien ja siviileiden moukarointia turvalliselta etäisyydeltä ilman pelkoa vastaiskuista.

Gilesin mukaan Venäjä on käyttänyt lännen pelkoa sodan laajenemisesta hyväkseen tuhoisan tehokkaasti, vaikka monet Venäjän aiemmista uhkauksista ovat osoittautuneet pelkiksi puheiksi. Samaan aikaan lännessä voi olla liian optimistinen käsitys Ukrainan yhteiskunnan sietokyvystä Venäjän jatkuvien iskujen alla, Giles sanoo.

Gilesin uusi kirja nimeltä "Venäjän sota jokaista vastaan ja mitä se sinulle merkitsee" ilmestyy Docendon kustantamana tänään suomeksi.

Selvitys: Ihmisten luottamus demokratiaan on heikentynyt – demokratia silti edelleen paras tapa vastata maailman haasteisiin

Kansainväliset mielipidemittaukset osoittavat, että ihmisten luottamus demokratiaan on laskussa, kertoo kansainvälisen IDEA-järjestön Demokratian tila -katsaus. Lisäksi useissa maissa, muun muassa Yhdysvalloissa, demokratia on ottanut takapakkia.

Syynä tähän on, että monet hallitukset eivät ole onnistuneet tyydyttämään kansalaistensa tarpeita riittävästi. Samalla maailmaa ovat koetelleet kuluneina vuosina monet kriisit, kuten pandemia ja Ukrainan sota.

Raportti kuitenkin toteaa, että demokratialla on edelleen parhaat mahdollisuudet vastata nykyajan haasteisiin.

Pahimmilla konfliktialueilla elää nyt noin 230 miljoonaa lasta, raportti kertoo

Pahimmilla konfliktialueilla elävien lasten määrä nousi viime vuonna noin 230 miljoonaan, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan luku kasvoi lähes 10 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna, ja sota Ukrainassa on todennäköisesti vielä pahentanut tilannetta.

Viime vuonna maailman konflikteissa myös menehtyi tai vammautui yli 8 000 lasta eli keskimäärin 22 lasta päivässä. Lasten kuolemia ja vammautumisia konflikteissa jää usein ilmoittamatta tai niitä ei pystytä todentamaan, raportissa todetaan.

Konflikteissa tapettujen ja vammautuneiden lasten määrien odotetaan tänä vuonna nousevan Ukrainan sodan seurauksena.

Naton ulkoministerikokous jatkuu Romaniassa

Sotilasliitto Naton ulkoministerikokous jatkuu tänään Romanian Bukarestissa.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäseninä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), jolla on Bukarestissa myös kahdenvälisiä tapaamisia.

Suomi ja Ruotsi kutsuttiin Naton jäseniksi kesäkuussa, mutta Turkki ja Unkari eivät vielä ole ratifioineet maiden jäsenyyksiä.

Kokouksessa ovat käsittelyssä muun muassa Venäjän sota Ukrainassa, Venäjän lähialueet ja Kiina. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba osallistui eilen kokouksen työillalliselle.

Sateliittinettipalvelu Starlinkin hinnat nousseet Ukrainassa Venäjän iskujen jälkeen

Satelliittiyhteyden välityksellä toimivaa internetiä tarjoavan Starlink-palvelun hinnat ovat nousseet Ukrainassa Venäjän viimeaikaisten ohjusiskujen jälkeen. Financial Timesin mukaan Starlinkin päätelaitteiden hinta on lähes kaksinkertaistunut alkuvuoteen verrattuna.

Yksittäisen päätelaitteen hinta oli aiemmin tänä vuonna ukrainalaisille alle 400 Yhdysvaltain dollaria. Sosiaalisen median käyttäjien julkaisemien ruutukaappausten perusteella laitteen hinta olisi noussut Kiovaan tilattuna jopa 700 dollariin. Keskiviikkona Starlinkin verkkosivuilla laitteen hinnaksi kerrotaan 600 dollaria. Starlinkin kuukausimaksu Ukrainassa nostettiin myös 75 dollariin.

Puolustussotaa käyvälle Ukrainalle yhdysvaltalaiset Starlink-yhteydet ovat olleet merkittäviä.

Yhdysvaltalaisen äärioikeistoryhmä Oath Keepersin johtaja todettiin syylliseksi kapinalliseen salaliittoon

Yhdysvaltalaisen äärioikeistoryhmä Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes on todettu syylliseksi kapinalliseen salaliittoon roolistaan maan kongressitalon valtauksessa.

Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat valtasivat kongressitalon tammikuussa 2021 estääkseen vallan vaihtumisen. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Rhodes kannattajineen teki suunnitelman aseellisesta kapinasta vastustaakseen Yhdysvaltain hallintoa voimakeinoin.

Samassa oikeudenkäynnissä ryhmän toinen jäsen todettiin myös syylliseksi kapinalliseen salaliittoon, mutta kolme muuta vapautettiin syytteistä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lain samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden turvaamiseksi

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt lakialoitteen, joka turvaa samaa sukupuolta olevien oikeuden avioliittoon liittovaltion tasolla. Se sai kannatusta sekä demokraattien että republikaanien leiristä, ja aloite hyväksyttiin äänin 61–36. Kaikki lakia vastaan äänestäneet olivat republikaaneja.

Laista äänestetään vielä uudelleen maan edustajainhuoneessa, jonka jälkeen se vaatii presidentti Joe Bidenin allekirjoituksen.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat olleet sallittuja Yhdysvalloissa vuodesta 2015 lähtien. Kesällä maan korkein oikeus kuitenkin kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen päätöksen, ja monet alkoivat pelätä tasa-arvoiselle avioliitolle käyvän samoin. (Lähde: AFP)

Sebastian Aho syötti itsensä pisteille Carolinan kaataessa Pittsburghin jatkoajalla 3–2

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin suomalaispelaaja Sebastian Aho nappasi kaksi syöttöpistettä tämän joukkueen ottaessa vieraissa 3–2-voiton Pittsburgh Penguinsista.

Ottelun alku näytti heikolta Carolinalle Pittsburghin maalitykki Sidney Crosbyn tehtyä avausosuman ensimmäisessä erässä tunkemalla kiekon sisään Carolinan venäläisvahti Pjotr Kotshetkovin patjojen välistä.

Carolina tasoitti toisessa erässä. Sebastian Aho merkittiin Martin Necasin irtokiekosta tekemän osuman toiseksi syöttäjäksi. Loppuerästä Aho sai syöttöpisteen myös Carolinan johtoon vieneestä Andrei Svetshnikovin maalista. Pittsburghin viime hetken tasoitusmaalin vuoksi ottelu venyi jatkoajalle ja ratkesi Brett Pescen maalista.