Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus lievensi tuomiota Vastaamon tietomurrosta epäillyn aiemmista rikoksista

Helsingin hovioikeus on lieventänyt Vastaamon tietomurrosta epäillyn miehen tuomiota tämän aiemmin tekemistä rikoksista. Mies tuomittiin vuonna 2020 Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa American Airlines -lentoyhtiöön ja yhdysvaltalaisviranomaisiin kohdistuneista huijauksista.

Mies vaati hovissa ensisijaisten syytteidensä hylkäämistä. Hän katsoi, että teot täyttävät niiden sijaan sellaisten rikosten tunnusmerkistöt, joiden syyteoikeus on vanhentunut.

Hovioikeus katsoi kuitenkin käräjäoikeuden tavoin, että perättömissä hätäpuheluissa, joiden perusteella yhdysvaltalaispoliisilaitokset lähettivät erikoisjoukkoja ihmisten koteihin ja lentoyhtiö keskeytti lennon, oli kyse petosrikoksista.

– Vaikka vastaajan toiminnan ensisijaisena tavoitteena voitiin katsoa olleen aiheuttaa vahinkoa muille kuin poliisilaitoksille ja lentoyhtiölle, vastaajan tahallisuus kattoi rikoslain petosrikoksen edellyttämän vahingoittamistarkoituksen, hovioikeus toteaa tiedotteessaan.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeudesta poiketen, ettei miehen syyksi luettu tietomurto ole törkeä. Perusmuotoisen tietomurron syyteoikeus oli vanhentunut, ja näin syyte asiassa hylättiin. Miehen ehdollinen vankeusrangaistus aleni kymmeneksi kuukaudeksi ja päiväsakkojen määrä tippui sadasta 80:een.

Rikokset tapahtuivat vuonna 2014 Espoossa, ja mies oli ne tehdessään 16–17-vuotias.

Euroopan etsityimpien listalla

Nyt 25-vuotiasta miestä epäillään muun muassa Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta. Hänet on lisätty Euroopan poliisiviranomaisen Europolin etsityimpien listalle.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi marraskuun alussa miehen poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeän kiristyksen yrityksestä. Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tuolloin, että epäilty on etsintäkuulutettu ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Vastaamoon kohdistui yhtiön itsensä mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Tutkinnanjohtaja Marko Leposen mukaan tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että epäilty olisi tehnyt niistä ensimmäisen.