Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikko ei löytänyt opposition varjobudjeteista velkaantumista pysäyttävää taikalääkettä: "Puhumme samasta suuruusluokasta"

Opposition esittämien vaihtoehtoisten budjettien alijäämä on samassa suuruusluokassa hallituksen kanssa, katsoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Oppositiopuolueet ovat kritisoineet hallitusta, joka on ottamassa tulevalle vuodelle yli kahdeksan miljardia euroa velkaa. Saarikko vastasi vaihtoehtobudjettien käsittelyssä eduskunnassa, että kunkin oppositiopuolueen esittämä alijäämä on yli seitsemän miljardia euroa, eikä oppositiollakaan ole olemassa "velkaantumista pysäyttävää ihmelääkettä".

– Puhumme samasta suuruusluokasta. On turha väittää muuta. Velkaantumista ei lopeteta kerralla, ei edes opposition vaihtoehdoissa, ei edes kokonaisessa vaalikaudessa, Saarikko sanoi.

Oppositiosta Saarikon ajattelua ei nielty kritiikittä.

– Onko valtiovarainministeri sitä mieltä, että jos yhtenä vuonna ei säästä kahdeksaa miljardia, ei kannata säästää mitään, kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmää johtava Kai Mykkänen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei uskonut, että hallitus olisi ollut tyytyväinen myöskään silloin, jos puolue olisi tuonut saliin kahdeksan miljardin euron leikkaukset.

Keskusta ja vasemmisto eri kannoilla porrastuksesta

Salikeskustelu tarjosi hallitukselle tilaisuuden kommentoida myös yksityiskohtia perussuomalaisten ja kokoomuksen vaihtoehtobudjeteissa, jotka suuret oppositiopuolueet julkaisivat eilen hallituksen riitelyn lomassa.

Hallituspuolueissa oli eri näkökantoja, kun ne kommentoivat kokoomuksen halua leikata sosiaaliturvasta.

Kokoomuksen esitys sai vasemmistopuolueista kylmää kyytiä työttömiin ja asumistukeen kohdistuvista leikkauksista. Kokoomus on esittänyt ansiosidonnaiseen työttömyysturvan porrastamista ja lyhentämistä.

– Tämä on arvovalinta ja tämä on kylmä sellainen. Aina teidän hampaissanne ovat työttömät, ne joilla kaikkein vähiten on, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kritisoi kokoomusta sosiaaliturvaan kohdistuvista leikkauksista. Myös kristillisdemokraatit on esittänyt porrastusta, mutta vasemmiston huomio kiinnittyi kokoomukseen.

Saarikko puolestaan piti positiivisena kokoomuksen ja kristillisdemokraattien "kannustavia ja oikeudenmukaisia uudistuksia työttömyysturvaan". Hän piti hyvänä myös sitä, että ne nostivat esille asumistuet.

– Se on aivan selvä asia, että yhteiskunnassa on tästä puhuttava ja sen suhteen toimittava. Miljardimenot ovat kasvavaa luokkaa, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten puutteet kummastuttivat

Saarikko sen sijaan kritisoi kokoomuksen ajamia veronalennuksia. Hänen mukaansa ansiotuloverotuksen merkittävä keventäminen ei ole hyvää taloudenpitoa tilanteessa, jossa alijäämää on paljon ja inflaatiota yritetään hillitä.

– Suurin hyöty kokoomuksen veronkevennyksestä menisi tietysti suurituloisille, ja minusta tämä on erikoinen valinta tilanteessa, jossa samalla te kohdistatte menoleikkauksia pienituloisiin.

Perussuomalaiset puolestaan sai hallitukselta kritiikkiä siitä, ettei puolueen vaihtoehto sisältänyt lainkaan menolisäyksiä, joita puolue on ollut aikaisemmin vaatimassa.

– Viimeisen vuoden aikana olette vaatineet rahaa milloin hoitajiin, milloin poliisiin, milloin vaikka mihin. Tehän tunnustatte, että tämä teidän vaihtoehtonne, jossa sanotte leikkaavanne toisaalta ja antavanne toisaalle, ei toimi, sanoi SDP:n Lindtman.

Perussuomalaiset esitti leikkauksia ennen kaikkea kehitysyhteistyöhön, hallintoon ja Yleisradion toimintaan.

.