Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK:n kysely: Porvarihallitus nähdään parhaana vaihtoehtona

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan porvarihallitus saa suurimman kannatuksen seuraavaksi hallituspohjaksi. EK:n Taloustutkimuksella teettämän mittauksen mukaan kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan johdolla koottava hallitus keräsi 28 prosentin kannatuksen.

Nykyinen punavihreä hallituspohja sekä kokoomuksen ja SDP:n johdolla koottava sinipunahallitus saivat keskenään lähes yhtä suuren kannatuksen. Nykyistä hallituspohjaa tuki 21 ja sinipunahallitusta 20 prosenttia vastanneista.

Vain kaksi prosenttia vastaajista kannatti vähemmistöhallitusta kyselyssä, joka tehtiin ajalla 25.–29. marraskuuta.

– Vaalien loppusuoralle mennään melko tasaisessa tilanteessa. On hyvä, että puolueet tuovat tarkasti esille omat vaaliteemansa ja laskelmansa, jolloin kansalaisten on helpompi arvioida myös eri hallituspohjien vaikutusta omaan elämäänsä, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Työn verotus keveämmäksi

Hallituspohjan arvioinnin lisäksi kyselyn tuloksista ilmeni, että 65 prosenttia vastanneista kannattaa työn verotuksen keventämistä. Niin ikään kaksi kolmasosaa vastaajista katsoo, että lisäansioista pitäisi jäädä enemmän kuin puolet käteen.

Tulojen lisäksi verotusta pitäisi vastaajien mukaan keventää energia-, arvonlisä- ja ajoneuvoveron osalta. Verotuksen kiristämiskohteina nousivat esiin haittaverot eli tupakka- ja alkoholiverotus.

Kyselyn mukaan yli puolet vastanneista arvioi Suomen menevän huonompaan suuntaan. Vielä huolestuneempia ollaan maailman kehityksen suhteen: sen arvioi kehittyvän parempaan suuntaan vain seitsemän prosenttia kantansa kertoneista.

Vaikeutunut toimintaympäristö ei kuitenkaan näkynyt kotitalouksien oman tilanteen arvioinneissa. Vastanneista 38 prosenttia uskoi oman tilanteensa menevän parempaan suuntaan ja vain 22 prosenttia heikentyvän.

Taloustutkimuksen kyselyyn osallistui tuhat 18–79-vuotiasta vastaajaa Manner-Suomesta. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.