Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallitusta repivä luonnonsuojelulaki täysistunnon käsittelyyn, sähkön arvonlisäveron talvialennus voimaan, yli puolitoista miljoonaa maksuhäiriömerkintää poistuu

Hallituspuolueita repivä esitys luonnonsuojelulain muuttamiseksi etenee tänään eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Käsittelyssä on tänään määrä päättää esityksen sisällöstä. Sen pohjalta esityksen hyväksymisestä äänestetään myöhemmin.

Lain laajamittainen uudistus nousi tiistaina otsikoihin, kun hallituspuolue keskusta äänesti yhdessä oppositiopuolueiden kanssa hallituksen aiemman esityksen muuttamiseksi.

Sähkön arvonlisäveron talvialennus tulee voimaan

Sähkön arvonlisävero alenee väliaikaisesti. Sähkön myyntiin sovellettava arvonlisäverokanta alenee tästä päivästä alkaen 10 prosenttiin aiemmasta 24:stä.

Verokannan alentaminen koskee vain sähkön myyntiä, ei esimerkiksi sähkön siirtoa.

Alennus on voimassa huhtikuun loppuun. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa kuluttajien arkea hintojen nousun keskellä.

Yli puolitoista miljoonaa maksuhäiriömerkintää poistuu tänään

Suomen Asiakastiedon ylläpitämästä rekisteristä poistuu tänään yli puolitoista miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Merkintöjen poistumisen taustalla on uusi luottotietolaki, joka astuu voimaan 1. joulukuuta.

Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi kertoo STT:lle, että kaikkiaan tietoja poistuu 18 600 henkilöltä.

Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon maksun suorittamisesta. Tähän asti maksuhäiriömerkinnät ovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pysyneet rekisterissä yleensä kahdesta kolmeen vuotta.

Hiihtokeskuksissa alkaa tänään lakko, joka sulkee osan rinteistä ja supistaa aukioloja

Kuudessa hiihtokeskuksessa tänään alkava lakko supistaa hiihtokeskusten aukioloaikoja ja sulkee osan rinteistä. Suurimmassa osassa keskuksista palveluiden tarjoaminen pystytään kuitenkin turvaamaan.

Lakko alkaa tänään kello 16 Rukan, Tahkon, Vuokatin, Levin, Pyhän sekä Ylläksen hiihtokeskuksissa. Ylläksellä rinnepalveluita tarjoavia yrityksiä on kaksi, joista lakko vaikuttaa vain toiseen.

Lakko päättyy lauantaina kello 24.

Lakon piirissä ovat hissit ja välinevuokraamot. Hiihtokeskusten ravintoloihin, hotelleihin, kauppoihin tai muihin palveluihin lakko ei vaikuta.

Veteraanit ja lotat tänään presidentin vieraina

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät tänään iltapäivällä veteraanien ja lottien itsenäisyyspäivän juhlatilaisuutta Presidentinlinnassa. Tilaisuuden ohjelmaan kuuluu muun muassa presidentin tervetulosanat sekä Jääkärimarssi Kaartin soittokunnan esittämänä.

Tänä vuonna lottia ja veteraaneja ei ole kutsuttu itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin, jotta heidän terveysturvallisuutensa pystytään varmistamaan. Erikseen järjestettävän tilaisuuden yhteydessä presidenttiparilla on myös enemmän aikaa seurustella keskittyneesti heidän kanssaan. Tilaisuus alkaa kello 14 Presidentinlinnassa.

Kontio 22 -sotaharjoituksen paluumarssit näkyvät liikenteessä tänään ja huomenna

Maavoimien Pohjois-Karjalassa järjestetty pääsotaharjoitus Kontio 22 päättyy perjantaina. Puolustusvoimilta kerrotaan, että joukot siirtyvät harjoitusalueelta kotivaruskuntiin tänään ja huomenna. Osastot ja raskas kalusto saattavat liikkua muuta liikennettä hitaammin.

Kontio 22 -harjoitukseen on osallistunut kaikkiaan 8 000 sotilasta, joista noin 4 800 on varusmiehiä ja 2 000 reserviläisiä.

Eurooppa-neuvoston Charles Michel tapaa tänään Kiinan presidentin

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tapaa tänään Pekingissä Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Kiinan viikonvaihde oli poikkeuksellinen, sillä maassa nähtiin laajin protestiliikehdintä vuosikymmeniin. Ihmiset ovat osoittaneet mieltään Kiinan tiukkoja koronarajoituksia vastaan.

Etukäteen on arvioitu, että Michelin matkan ajoitus on haastava, sillä hänen odotetaan ottavan kantaa Kiinan viranomaisten toimintaan ja mielenosoittajien kohteluun. (Lähde: AFP)

Fedin pääjohtajan rauhoittelevat puheet sysäsivät pörssejä nousuun

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssipäivä päättyi keskiviikkona selvässä nousussa maan keskuspankki Fedin pääjohtajan Jerome Powellin rauhoittelevien puheiden jälkimainingeissa.

Fed on viime aikoina nostanut ohjauskorkoaan useita kertoja taltuttaakseen inflaatiota. Fed voisi pääjohtajansa mukaan höllentää kantaansa koronnostoihin jo joulukuussa.

Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli keskiviikkona kovimmassa vauhdissa sulkeutuen 4,4 prosentin nousussa. Laaja-alainen S&P 500 vahvistui 3,1 prosenttia ja Dow Jones 2,2 prosenttia. (Lähde: AFP)

Venäjällä astuu voimaan laki, jonka myötä yhä useampi voidaan julistaa vieraan vallan lukuun toimivaksi henkilöksi

Venäjällä astuu tänään voimaan laki, jonka odotetaan kiristävän entisestään presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastustaviin kohdistuvia kurinpalautuksia. Asiasta ovat kertoneet aiemmin muun muassa Newsweek ja Moscow Times.

Putin hyväksyi kesällä muutoksia niin sanottuja vieraan vallan agentteja koskevaan lakiin. Uuden lainsäädännön tultua voimaan kuka tahansa, jonka katsotaan olevan "vieraan vallan vaikutuksen alaisena", voidaan julistaa vieraan vallan lukuun toimivaksi henkilöksi.

Ulkomaiseksi agentiksi luokittelua on Venäjän lähihistoriassa käytetty muun muassa toisinajattelijoita, oppositiohahmoja, toimittajia ja ihmisoikeustoimijoita vastaan.

Tuhansien Yhdysvalloista turvaa hakeneiden tiedot olivat tuntien ajan julki viraston verkkosivulla

Noin 6 000:n Yhdysvalloista turvaa hakeneen ihmisen tietoja oli julki maan maahanmuutto- ja tulliviranomaisen (ICE) verkkosivulla maanantaina useiden tuntien ajan. ICE julkaisi asiasta lausunnon keskiviikkona.

Verkkosivulla julki olleista tiedoista kävi ilmi turvapaikkaa hakeneiden ihmisten nimiä, hakemusten käsittelyvaiheita sekä sijainteja.

Näkyvillä oli tiettävästi tietoja ihmisistä, jotka ovat paenneet esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja Iranin hallintoja, sekä ihmisistä, jotka yrittävät paeta väkivaltaisia rikosjengejä.

ICE painottaa, että tietojen julkaisu ei ollut tarkoituksellista ja että virasto tutkii tapahtunutta. (Lähde: AFP)