Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historiallinen Pyhän Edvardin kruunu muokataan kuningas Charlesille sopivaksi

Britannian kruununjalokivistä tärkein, historiallinen Pyhän Edvardin kruunu on viety muokattavaksi kuningas Charlesia varten, kertoo Buckinghamin palatsi.

1600-luvulta peräisin oleva täyskultainen kruunu on päällystetty rubiineilla, ametisteilla, safiireilla, granaateilla, topaaseilla ja turmaliineilla.

Kruunu on ollut näytteillä osana kruununjalokivien kokoelmaa Lontoon Towerissa, jossa vierailee vuosittain yli miljoona kävijää. Nyt se muokataan ensi vuoden toukokuun 6. päivänä vietettäviin kruunajaisiin.

Pyhän Edvardin kruunua käytti edellisen kerran kuningatar Elisabet omissa kruunajaisissaan vuonna 1953.

Kruunu tehtiin kuningas Kaarle toiselle vuonna 1661. Se korvasi jo Edvard Tunnustajalle (k. 1066) kuuluneen keskiaikaisen kruunun. Alkuperäinen kruunu sulatettiin sen jälkeen, kun Kaarle ensimmäinen oli teloitettu.

Kruunu painaa yli kaksi kiloa

Satojen vuosien ajan Pyhän Edvardin kruunua käytettiin ainoastaan kruunajaiskulkueissa, koska se oli niin painava. Kruunua muokattiin kevyemmäksi kuningas Yrjö viidennen kruunajaisia varten 1911, mutta se painaa edelleen 2,23 kiloa.

Kuningas Charles käyttää Pyhän Edvardin kruunua ainoastaan sillä hetkellä, kun hänet kruunataan Westminster Abbeyssä. Sieltä lähtiessään hän käyttää modernimpaa Imperial State -kruunua, jota käytetään esimerkiksi parlamentin avajaisten kaltaisissa tilaisuuksissa. Se on koristeltu yli 2 000 timantilla ja valmistettiin vuonna 1937 kuningatar Elisabetin isän, kuningas Yrjö kuudennen kruunajaisiin.

Kruunajaiset pidetään perinteisesti joitakin kuukausia sen jälkeen, kun uusi perijä on noussut valtaistuimelle, kansallisen ja kuninkaallisen surujakson jälkeen.

Charlesista tuli kuningas sen jälkeen, kun hänen äitinsä kuoli syyskuun 8. päivä. Huolestuneena kansalaisten mielipiteestä hän on pyytänyt vähemmän ylellisiä kruunajaisia kuin mitä hänen äidilleen pidettiin vuonna 1953.