Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Von der Leyen: EU:n muutettava valtiontukien sääntöjä Yhdysvaltojen massiivisen ilmastopaketin vuoksi

Euroopan unionin on muutettava valtiontukia koskevia sääntöjään ja harkittava lisärahoitusta vihreään siirtymään, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Asiasta uutisoivat muun muassa talouslehti Financial Times ja uutistoimisto Bloomberg.

Von der Leyenin ehdottamat toimet olisivat vastaus Yhdysvaltojen satojen miljardien dollarien ilmastopakettiin. Elokuussa hyväksytty ilmastopaketti sisältää avokätisiä tukia vihreille teknologioille, mikä on aiheuttanut närää Euroopassa ja nostattanut jopa huolia kauppasodasta. Arvostelijoiden mukaan Yhdysvallat houkuttelee investointeja pois Euroopasta.

Von der Leyenin mukaan vaarana on, että Yhdysvaltojen ilmastopaketti johtaa epäreiluun kilpailuun. Hänen mukaansa EU:n tulee muuttaa valtiontukia koskevia sääntöjään siten, että julkisten investointien tekeminen helpottuu.

– Pyrimme huolellisesti välttämään vääristymiä EU:n sisämarkkinoilla. Se on hyvin tärkeää. Mutta meidän täytyy myös pystyä vastaamaan kasvavaan globaaliin kilpailuun puhtaissa teknologioissa, von der Leyen sanoi Financial Timesin mukaan.

Von der Leyen kommentoi asiaa puheessaan Belgian Bruggessa sunnuntaina.

Ilmastopaketin odotetaan nousevan pöydälle maanantaina, kun Yhdysvaltojen hallinnon ja EU-komission edustajat tapaavat lähellä Washingtonia. Tapaamiseen osallistuvat muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager.