Raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla heilahteli maanantaina tuntuvasti sen jälkeen, kun koronarajoitusten keventäminen jatkui viikonloppuna Kiinassa ja länsimaiden uudet öljypakotteet Venäjälle tulivat voimaan viikon alussa.
Pohjanmeren Brent-laadun raakaöljy maksoi alkuillasta noin 85 dollaria barrelilta. Öljy oli halventunut hieman päivän aikana.
Aiemmin maanantaina öljyn hinta ehti jo kohota yli 88 dollariin, mutta putosi sen jälkeen vauhdilla alaspäin.
Maailman suurimman raakaöljyn tuontimaan Kiinan koronarajoitusten höllentämisen ennakoidaan lisäävän öljyn kysyntää. Viikonloppuna uutisoitiin rajoitusten lieventämisestä Shanghaissa ja Kiinan muissa isoissa kaupungeissa.
Kiinan tiukat koronatoimet ovat vaimentaneet maan talouskasvua tuntuvasti. Koronakuri on myös nostattanut viime aikoina mielenosoituksia eri puolilla maata.
Maanantaina tuli voimaan johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ja sen liittolaisten asettama 60 dollarin hintakatto venäläiselle öljylle. Lisäksi voimaan astui EU:n tuontikielto meritse tuotavalle venäläiselle öljylle.
Hintakaton tavoitteena on leikata Venäjän öljytuloja, mutta samalla pyritään varmistamaan, että venäläinen öljy virtaa edelleen maailmanmarkkinoille. Venäjän öljynviennin loppuminen voisi johtaa öljyn jyrkkään kallistumiseen, minkä etenkin Yhdysvallat on halunnut välttää.
Venäjä ilmoitti maanantaina, ettei hintakatto vaikuttaisi sen sotatoimiin Ukrainassa.
Helsingin pörssi hitusen miinukselle
Pörssikurssit nousivat ja dollari heikkeni maanantaina Aasian markkinoilla, kun tieto Kiinan koronatoimien lievennyksestä piristi tunnelmia. Hongkongissa nähtiin yli neljän prosentin nousu, ja Shanghaissa kurssit nousivat lähes kaksi prosenttia. Tokiossa Nikkei 225 -indeksi päätyi pieneen nousuun.
Euroopan pörsseissä tunnelmat olivat selvästi vaisumpia. Helsingissä yleisindeksi päätyi aavistuksen miinukselle, Frankfurtin ja Pariisin pörssit laskivat runsaat puoli prosenttia. Helsingin isoista yhtiöistä nousivat muun muassa Metso Outotec ja Stora Enso.
Mielialaa painoi odotus uusista koronnostoista Yhdysvalloissa. Yleinen arvio on, että keskuspankki Fed jatkaa ohjauskoron nostoja, koska perjantaina julkaistun työmarkkinaraportin mukaan maassa syntyi odotettua enemmän uusia työpaikkoja ja keskituntiansiot nousivat ennakoitua enemmän.
Nordea ennustaa katsauksessaan, että Fed nostaa ohjauskorkojaan puoli prosenttiyksikköä sekä joulukuussa että helmikuussa ja vielä kerran neljännesprosenttiyksiköllä maaliskuussa. Euroopan keskuspankilta Nordea odottaa joulukuun kokouksessa 0,75 prosenttiyksikön korotusta.
Jotkut epäilivät, että Fed voi ruuvata korkoja vielä enemmän ylöspäin.
– Jos ensi viikon inflaatioluvut ovat kovat, voi olla että ennusteemme puolen prosenttiyksikön korotuksesta joulukuussa ja helmikuussa voi osoittautua liian matalaksi. Sijoittajien näkymät pysyvät haastavina, jos Fed joutuu jatkamaan koronnostoja pitkälle ensi vuoden puolelle, totesi Bank of Singaporen Mansoor Mohi-uddin.
-----
Juttua on korjattu klo 19.32: Yhtiön nimi on Metso Outotec, ei Metso.