Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäistä Suomea juhlitaan Linnan juhlissa pienemmällä vierasmäärällä – Helsingin keskustassa useita kulkueita ja mielenosoituksia

105-vuotiasta Suomea juhlitaan tiistaina perinteiseen tapaan Linnan juhlien lisäksi myös kaduilla kulkueiden ja mielenosoitusten muodossa. Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio isännöivät itsenäisyyspäivän vastaanottoa Presidentinlinnassa. Vastaanoton teemana on tänä vuonna itseensä luottava Suomi.

Vastaanoton vierasmäärä on noin kolmanneksen pienempi kuin aikaisempina vuosina. Kutsuttuna on noin 1 300 ihmistä eri puolilta Suomea. Vuonna 2021 itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutut vieraat ovat myös nyt kutsuttujen joukossa.

Itsenäisyyspäivää on jo parin aikaisemman vuoden ajan juhlittu poikkeusjärjestelyin koronaviruspandemian vuoksi. Viime vuonna vastaanotto jouduttiin perumaan huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi. Vuonna 2020 perinteisen vastaanoton taas korvasi juhlalähetys.

Itsenäisyyspäivälle on ilmoitettu myös vähävaraisten linnanjuhla Presidentinlinnan edustalla.

Poliisi suosittelee autoilun välttämistä Helsingin keskustassa alkuillasta

Helsingin poliisille on ilmoitettu useista pääkaupungissa itsenäisyyspäivänä järjestettävistä mielenosoituksista ja kulkueista. Poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä kello 16–20 välillä keskustan alueella, mutta erityisesti Töölössä.

Poliisin mukaan kulkueiden reitit tarkentuvat yhä, minkä vuoksi niistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja kulkueet aiheuttavat poikkeuksia myös raitiovaunu- ja bussiliikenteeseen Helsingin keskustassa.

Pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakunnat järjestävät perinteisen itsenäisyyspäivän soihtukulkueen Hietaniemen hautausmaalta Senaatintorille. Soihtukulkueen juhlallisuudet alkavat neljältä Hietaniemen hautausmaan Sankariristillä ja juhlakulkue lähtee liikkeelle Hietaniemen hautausmaan kappelilta noin kello 17. Presidentinlinnan kohdalla kulkue tervehtii perinteiseen tapaan tasavallan presidenttiä. Ohjelmassa Senaatintorilla on muun muassa kuorolaulua, Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen puhe sekä ylioppilas- ja opiskelijakuntien puheita.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu puoli viideltä Helsingin Narikkatorilla. Reitti kulkee Arkadiankadun ja Runebergin kadun kautta Taivallahden kentälle, jossa kuullaan puheita ja live-musiikkia.

Totuttuun tapaan mielenilmauksia järjestää myös äärioikeisto. 612-soihtukulkue liikkuu Töölön alueella noin kello 18 alkaen. Suomi herää -kulkue kokoontuu Rautatientorille neljältä ja sen on määrä edetä Eduskuntatalolle.

Puolustusvoimien paraati järjestetään kahden vuoden koronatauon jälkeen

Puolustusvoimat juhlistaa jälleen joulukuun 6. päivää valtakunnallisella paraatilla Haminassa ensimmäistä kertaa koronapandemian alkamisen jälkeen. Paraatia voi katsella kello 12 alkaen Haminan urheilukentällä ja ohimarssi järjestetään noin tuntia myöhemmin Kadettikoulunkadulla. Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1 200 henkilöä. Ylilennoista aiheutuu melua Haminan alueella.

Perinteinen itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus järjestetään kello 12 alkaen Helsingin tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.