Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Belgiassa alkoi maan historian suurin oikeudenkäynti yli kuuden vuoden takaisesta terrori-iskusta

Belgiassa alkoi maanantaina maan historian mittavimman oikeudenkäynnin kuulemisvaihe. Kyse on maaliskuussa 2016 tapahtuneista terrori-iskuista, joissa kuoli yhteensä 32 ihmistä ja haavoittui satoja.

Tekijät iskivät ensin Brysselin kansainvälisen lentokentän lähtöaulassa ja noin tuntia myöhemmin Maalbeekin metroasemalla vain muutaman sadan metrin päässä EU-instituutioista.

Tulevien kuukausien aikana oikeussalissa kuullaan satojen silminnäkijöiden ja iskun uhrien todistuksia maata syvästi järkyttäneen päivän tapahtumista.

Syytettyjen penkillä on yhdeksän ihmistä. Heistä viisi on aiemmin tuomittu Ranskassa Pariisin vuoden 2015 terrori-iskusta, jossa sai surmansa 130 ihmistä. Tapauksen kymmenennen syytetyn epäillään kuolleen Syyriassa.

Äärijärjestö Isis väitti tehneensä sekä Brysselin että Pariisin iskut. Tapauksia tutkineet viranomaiset uskovat, että iskut toteutti yksi ja sama Belgiassa toiminut solu.

Oikeudenkäynti järjestetään tiukoin turvatoimin sotilasliitto Naton entisessä päämajassa Brysselin laitamilla.

Syytetyt ja asianajajat arvostelivat turvatoimia

Oikeudenistunnossa yksi syytetyistä, Mohamed Abrini, sanoi, että teoista epäiltyjä oli "nöyryytetty" ankarilla turvatoimilla ja uhkasi pysyvänsä vaiti, ellei oloja parannettaisi.

– Meitä nöyryytetään. Olen ollut koston kohteena seitsemän vuotta, hän lisäsi.

Myös syytettyjen asianajajat kritisoivat turvatoimia.

– Joka aamu asiakkaani peräaukon poimut tarkastetaan. Onko se arvokasta? Mitä asiakkaani peräaukosta tulee esiin? Revolveri? sanoi toisen syytetyn asianajaja Jonathan De Taye.

Hän pyysi oikeusministeriä lieventämään turvatoimia.

Syytettyjen on määrä olla äänessä 19. joulukuuta, kun taas uhrien todistajanlausuntojen odotetaan alkavan tammikuun puolivälissä.