Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Noin 300 ihmistä kuoli siviileihin kohdistuneessa iskussa Kongon demokraattisessa tasavallassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Linnan juhlia vietetään jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen perinteisin menoin

Linnan juhlia vietetään muutaman vuoden tauon jälkeen tänään perinteisin menoin Presidentinlinnassa.

Edellisen kerran Linnan juhlia on vietetty perinteisellä kaavalla vuonna 2019. Viime ja toissa vuonna juhlavastaanotto peruttiin koronarajoituksien vuoksi.

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu henkilöitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina aikoina ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia.

Linnaan on kutsuttu noin 1 300 henkilöä eri puolilta Suomea.

Terveysturvallisuus otetaan huomioon normaalia pienemmän vierasmäärän lisäksi muissa järjestelyissä. Presidentinlinnan tiloihin on muun muassa sijoitettu ilmanpuhdistimia ja käsien desinfiointipisteitä.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestetään useita mielenosoituksia ja kulkueita

Helsingissä järjestetään tänään itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia ja kulkueita. Opiskelijoiden soihtukulkue alkaa kello 16 seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan Sankariristillä ja päättyy iltakuuden aikaan Senaatintorille Maamme-lauluun.

Äärioikeistotaustaisia mielenosoituksia pidetään kaksi. Ne liikkuvat keskustassa ja Töölössä. Äärioikeistoa vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus liikkuu keskustasta Töölön suuntaan.

Presidentinlinnan edustalla on määrä kokoontua Iranin kansannousua tukeva mielenilmaus ja vähävaraisten linnanjuhla.

Poliisi odottaa kaduille kaikkiaan tuhansia ihmisiä. Helsingin poliisi saa mielenosoitusten turvaamiseen apua muilta Suomen poliisilaitoksilta.

Tänään luvassa lumisateita ja pikkupakkasia - ajokeli on paikoin huono

Itsenäisyyspäivän sää on suurimmassa osassa maata pilvinen, mutta maan keskivaiheilla pilvipeite voi rakoilla.

Ajokeli on tänään osassa maata huono runsaiden lumisateiden takia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Ainakin iltapäivään asti luvassa on erittäin huonoa ajokeliä Lounais-Lapissa.

Maan eteläosaan saapuvaksi odotettu toinen lumisadealue näyttää jäävän ennakoitua etelämmäksi. Se tuo lunta ja heikentää ajokeliä todennäköisesti vain aivan rannikon tuntumassa.

Lämpötila vaihtelee Etelä-Suomen kahden plusasteen ja Länsi-Lapin kuuden pakkasasteen välillä.

Kuusi ylennystä kenraalikunnassa

Presidentti Sauli Niinistö on tehnyt itsenäisyyspäivänä kuusi ylennystä kenraalikunnassa.

Kenraalimajuri Mikko Heiskanen on ylennetty kenraaliluutnantiksi. Prikaatikenraalit Mika Kalliomaa ja Jukka Jokinen ylennettiin puolestaan kenraalimajureiksi.

Prikaatikenraaleiksi ylennettiin everstit Sami-Antti Takamaa ja Jyri Raitasalo. Lääkintäkommodori Juha-Petri Ruohola sai ylennyksen lääkintälippueamiraaliksi.

EU:n ja Länsi-Balkanin johtajat tapaavat huippukokouksessa Albanian Tiranassa

Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin maiden johtajat tapaavat tiistaina Albanian pääkaupungissa Tiranassa. Kokouksen painopisteet ovat muun muassa taloudellisen ja energiayhteistyön tiivistämisessä sekä vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämisessä, turvallisuuskysymyksissä ja muuttoliikkeessä.

Länsi-Balkanin alue on ollut Venäjän aktiivisten vaikutusyritysten kohteena. Samaan aikaan alueen maista on ilmaistu turhautuneisuutta siihen, että yhdentyminen kohti unionin jäsenyyttä on edennyt hitaasti.

Tiistain huippukokous ei käsittele unionin laajentumispolitiikkaa, mutta sen odotetaan nousevan esiin keskusteluissa. Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.), jonka odotetaan saapuvan illaksi Suomeen itsenäisyyspäivän Linnan juhliin.

Yhdysvaltain välivaalit paketoidaan tänään Georgian osavaltion senaattorikisan uusintakierroksella

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa järjestetään tänään välivaalien senaattorikisan uusintakierros.

Toinen kierros käydään, koska demokraattiehdokas Raphael Warnock ja republikaanien Herschel Walker eivät kumpikaan saaneet ensimmäisellä kierroksella vaadittua yli 50 prosentin kannatusta.

Demokraatit ovat jo varmistaneet 50 paikallaan enemmistön maan 100-paikkaisessa senaatissa, sillä tasatilanteessa varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee.

Panokset Georgiassa ovat silti korkealla, koska demokraatit pyrkivät saamaan suoran enemmistön senaattiin.

Se antaisi enemmän valtaa tärkeimmissä komiteoissa ja hieman lisää liikkumavaraa eripuraa aiheuttavissa kiistakysymyksissä.

Noin 300 ihmistä kuoli siviileihin kohdistuneessa iskussa Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kongon demokraattisessa tasavallassa syytetään M23-kapinallisryhmää noin 300 ihmisen surmaamisesta. Isku tehtiin maan itäosissa viime viikolla. Tuolloin kuolleita epäiltiin olevan runsas sata.

Maan hallituksen mukaan kaikki iskussa kuolleet olivat siviilejä. Kuolleista 17 oli lapsia.

M23 on kiistänyt osallisuutensa iskuun.

Pitkään hiljaiseloa viettänyt M23-ryhmä on vallannut tämän vuoden aikana alueita maan itäosissa. Kongon demokraattinen tasavalta syyttää naapurimaa Ruandaa pääosin tutseista koostuvan M23-ryhmän tukemisesta. Myös YK:n asiantuntijat ja Yhdysvaltain viranomaiset uskovat Ruandan tukevan ryhmää. (Lähde: AFP)

Maanvyörymä Kolumbiassa tappoi yli 30 ihmistä

Etelä-Amerikassa Kolumbiassa tapahtuneen maanvyörymän takia on kuollut 34 ihmistä, kertovat paikallisviranomaiset.

Maata vyöryi rankkasateen jälkeen alas vuorenrinnettä maan luoteisosassa Pueblo Ricossa varhain sunnuntaina paikallista aikaa. Mudan ja kivien alle jäi matkustajia täynnä ollut bussi sekä useita muita ajoneuvoja.

Elokuussa alkanut sadekausi on Kolumbian hallituksen mukaan ollut maan pahin 40 vuoteen. Sateiden vuoksi on tapahtunut useita onnettomuuksia, joissa on kuollut yhteensä miltei 300 ihmistä. (Lähde: AFP)

Nasan Orion on lähtenyt Kuun kiertoradalta kotimatkalle kohti Maata

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Orion-alus on lähtenyt Kuun kiertoradalta takaisin kohti Maata. Orion matkasi runsaan viikon verran Kuun kiertoradalla. Alus kävi lähimmillään noin 130 kilometrin päässä Kuun pinnasta.

Orion lähti matkalleen marraskuun puolivälissä. Sen on tarkoitus laskeutua Tyyneen valtamereen ensi viikonloppuna.

Nyt meneillään olevan miehittämättömän testilennon on tarkoitus varmistaa, että kulkupeli on turvallinen.

Lento on ensimmäinen osa Nasan uutta Artemis-lippulaivaohjelmaa. Jos ensimmäinen vaihe sujuu menestyksekkäästi, myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle vuonna 2024 ja seuraavana vuonna ihmisen paluu Kuun pinnalle. (Lähde: AFP)

Colorado taipui Philadelphian käsittelyssä - Rantanen osallistui kavennustalkoisiin ottelun lopulla

Jääkiekon NHL:ssä hallitseva liigamestari Colorado Avalanche kaatui vierasjäällä Philadelphia Flyersin käsittelyssä. Pennsylvanialaisisännät voittivat ottelun maalein 5–3.

Coloradon Alex Newhook avasi illan maalitilin ylivoimaosumallaan, kun ottelua oli takana vajaat neljä minuuttia. Hyvästä alusta huolimatta maalien tekemisestä vastasi aina ottelun viime minuuteille saakka Philadelphia.

Kolmannen erän puolivälin paikkeilla isännät olivat ehtineet karata jo 4–1-johtoon. Kun peliaikaa oli jäljellä reilut kolme minuuttia, Mikko Rantanen kavensi tilanteen 4–2:een.

Newhook otti vielä mallia Rantasesta, mutta isäntien Travis Konecny viimeisteli loppulukemat, kun ottelua oli jäljellä minuutti.

Etelä-Korean päävalmentaja Paulo Bento jättää tehtävänsä Brasilian tarjoileman tappion jälkeen

Etelä-Korean miesten jalkapallomaajoukkueen portugalilaisvalmentaja Paulo Bento on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä joukkueen MM-jatkohaaveiden kariuduttua Brasilian käsittelyssä.

Brasilia kukisti Etelä-Korean maanantaina 4–1, ja Etelä-Korean pelit päättyivät Qatarissa järjestettävässä MM-turnauksessa neljännesvälieriin.

53-vuotiaan Benton mukaan hänen täytyy pohtia omaa tulevaisuuttaan, mutta hän ei jatka Etelä-Korean joukkueessa. Valmentaja kertoi tehneensä päätöksen jo syyskuussa, mutta vahvistaneensa sen tänään.

Hän oli ottanut tehtävän vastaan vuoden 2018 MM-kisojen jälkeen. (Lähde: AFP)