Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan sodan asiantuntija Martti J. Kari osallistuu Linnan juhliin: "Itsenäisyyden eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä"

Ukrainan sodan asiantuntijana tutuksi tullut Martti J. Kari siteeraa itsenäisyyden merkityksestä amerikkalaista sanontaa: "Freedom is not free" eli vapaus ei ole ilmaista.

– Ajattelen, että itsenäisyys ei ole ilmainen, vaan sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä. Meidän pitää miettiä, miten pidämme itsestämme huolta. Ja hyvin olemme onnistuneet, Kari arvioi.

Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp Martti J. Kari osallistuu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle toista kertaa. Edessä ovat silti ensimmäiset Linnan juhlat, sillä edellinen kerta oli Tampereella vuonna 2013, kun Presidentinlinna oli remontissa.

Kutsun hän otti vastaan kiitollisena siitä, että hänen tekemäänsä työtä arvostetaan.

– Olen vahvasti ajanut julkisuudessa Nato-jäsenyyttä ja tukenut Ukrainaa sodassa Venäjän aggressiota vastaan. Olen iloinen, että työ on huomattu, Kari kuvailee.

– Otan kutsun vastaan en niinkään ylpeänä, vaan nöyränä.

Lännen tukea Ukrainalle pitäisi lisätä

Kari seuraa Ukrainan sodan tapahtumia tarkasti ja toivoo, että Ukraina jaksaa taistella. Hän pitää tärkeänä sitä, että länsimaat lisäävät tukea Ukrainalle entisestään.

Tärkeinä tuen keinoina hän listaa muun muassa ilmatorjuntajärjestelmät, hävittäjät ja sen, että ukrainalaiset sotilaat saavat koulutustukea Britannialta.

– Tärkeää on myös lännen antama tiedustelutuki.

Juhlapuku on valmiiksi mietitty

Martti J. Karille ja hänen vaimolleen, sairaalapappina työskentelevälle Niina Karille, itsenäisyyspäivä on aina juhlallinen päivä. Ilman Linnan juhlia ohjelmassa olisivat todennäköisesti olleet Jyväskylän kaupungin itsenäisyysjuhlat, Tuntematon sotilas -elokuva televisiosta, juhlapäivällinen ja kaksi kynttilää ikkunalla.

Linnan juhlissa Kari pukeutuu upseerin juhlapukuun. Hän kuvailee sotaväkeä siinä mielessä ihanaksi paikaksi, ettei edes evp:n tarvitse miettiä, miten juhliin pukeutuu.

Kättelyn sijaan vieraat voivat tänä vuonna valita nyökkäyksen tervehtiessään presidentti Sauli Niinistöä ja puoliso Jenni Haukiota. Martti J. Kari kertoo aikovansa kätellä.

– Haluan myös itse yliopistoihmisenä osoittaa kunnioitusta rouva Haukiolle, joka on juuri väitellyt tohtoriksi.