Kaikki Helsingissä järjestetyt mielenosoitukset ovat päättyneet. Poliisin mukaan yhtään mielenosoittajaa ei jouduttu ottamaan kiinni.
– Kaikki on oikeastaan mennyt suunnitelmien mukaan, ja tunnelma on ollut rauhallinen. Varmaan jotain huutelua suuntaan tai toiseen, ei sen kummempaa, toteaa Helsingin poliisin ylikomisario Patrik Karlsson.
Karlssonin mukaan itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat harvinaisen rauhallisesti.
– En muista tällaista vuotta, että ketään ei olisi otettu kiinni. Sillä tavalla voi sanoa, että poikkeuksellista. Ja positiivista.
Mielenosoituksiin osallistui poliisin mukaan yhteensä noin 2 000 ihmistä. Eniten väkeä keräsi Helsinki ilman natseja -kulkue, noin 1 500.
Karlssonin mukaan suurin osa kulkueista hajaantui eri suuntiin.
– Pienempiä ryhmiä saattoi jäädä viettämään iltaa. Poliisi on paikalla kaupungilla, ja seurailee näitä pienempiä ryhmiä.
Helsinki ilman natseja -kulkueen kokoontuessa Narinkkatorille osalla mielenosoittajista oli mukana kurdijärjestö PKK:n lippuja, jotka poliisi pyysi piilottamaan.
Karlssonin kommentoitua asiaa Ylelle Helsinki ilman natseja lähetti tiedotteen, jossa poliisin väitetään määränneen mielenosoittajia piilottamaan liput.
– Toisin kuin Helsingin poliisin Patrik Karlsson on Ylelle väittänyt, asiaa ei hoidettu neuvottelemalla vaan kyseessä oli suora määräys. Mielenosoituksen järjestäjät tuomitsevat poliisin toiminnan ja asettumisen Turkin diktatuurin puolelle, tiedotteessa todetaan.
PKK on kurdien itsehallintoa ajava järjestö, joka on ollut avoimessa konfliktissa Turkin kanssa vuosikymmeniä.
– En tiedä, miten asiaa tulkitaan, mutta asiasta on neuvoteltu. Tokihan siinä on esitetty tiettyjä ehtoja, että poliisin näkökulmasta niitä lippuja ei voida sallia. Symbolit merkitsevät tiettyjä asioita, ja kaikki eivät ole soveliaita tällaisessa kulkueessa. Emme ole kuitenkaan lippuja ottaneet pois, vaan he ovat itse luopuneet niistä, Karlsson kommentoi Keskisuomalaiselle.
Karlssonin mukaan tietyt symbolit "herättävät provokaatioita tai merkitsevät eri kansanryhmille eri asioita".
– Niihin nyt luetaan erilaiset terroristiryhmiin luokitellut liput ja muut. Täytyy nähdä sitä kokonaisuutta, että mikä sopii kaduille.
– Mielenosoituksissa väkivallan riski vastakkaisia mielipiteitä edustavien ryhmien välillä on korkea ja poliisi ehkäisee ryhmien välisiä konflikteja puuttumalla esillä oleviin tunnuksiin. Otamme huomioon tapahtuman luonteen, symbolien merkityksen ja sen, että ne saattavat provosoida muita liikkeellä olevia ryhmiä, kommentoi puolestaan operaation johtaja, ylikomisario Heikki Porola tiedotteessa.