Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnassa harvinainen päivä: Hallitus vastaa välikysymykseen heti sen jälkeen, kun sen odotetaan äänestävän eri linjoilla luonnonsuojelusta

Eduskunnassa on tänään luvassa tiiviisti seurattu täysistunto, jossa esillä ovat hallitusta repineen luonnonsuojelulain sisältö ja opposition välikysymys.

Luonnonsuojelulaki johti hallituksessa julkiseen riitelyyn, kun keskusta liittoutui oppositiopuolueiden kanssa poistaakseen pykäliä hallituksen esityksestä. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on sanonut, että puolue aikoo pitää kiinni ajamistaan muutoksista.

Eduskunnan ympäristövaliokunnassa tapahtuneessa linjauksessa esityksestä poistui uhanalaisia luontotyyppejä koskevia pykäliä. Eduskunta äänestää tänään keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ajaman version sekä muiden hallituspuolueiden kannattaman esityksen välillä.

Muissa hallituspuolueissa keskustan toiminta herätti avointa tyrmistystä. Vihreät vaati hallituspuolueiden puheenjohtajia koolle käsittelemään tilannetta. Tämä pohdinta hallituksen työskentelyn tilasta on niin ikään määrä käydä tänään.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo on toivonut keskustaa palaamaan äänestyksessä hallitusrintamaan. Luonnonsuojelulain laaja uudistus on yksi suurimmista ympäristöhallinnon lakihankkeista tällä vaalikaudella.

Ohisalo on kuitenkin todennut, että vaikka laki menisi huonompaan suuntaan keskustan ja opposition muuttamien pykälien osalta, jää siihen edelleen jäljelle tärkeitä luonnonsuojelun tilaa parantavia toimia.

Äänestys lakimuutoksen lopullisesta kohtalosta voi tapahtua aikaisintaan kolme vuorokautta myöhemmin.

Välikysymys maataloudesta

Välittömästi luonnonsuojelulakia koskevan äänestyksen jälkeen hallitus vastaa opposition välikysymykseen maatalouden ahdingosta. Viime kuussa oppositio jätti kristillisdemokraattien johdolla välikysymyksen suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruoantuotannon turvaamisesta.

Välikysymyksen vuoksi hallituksen luottamuksesta on näillä näkymin tarkoitus äänestää perjantaina.