Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirasto antoi vakavan huomautuksen Rovaniemen kaupungille hammashoitoon pääsystä – odotusajat liian pitkiä, potilaita laitettu lainvastaisesti jonoon

Lapin aluehallintovirasto (avi) on antanut Rovaniemen kaupungille vakavan huomautuksen hammashoitoon pääsystä.

Avin mukaan Rovaniemen kaupunki ei ole huolehtinut velvollisuudestaan tarjota riittävästi suun terveydenhuollon aikoja potilaille. Lisäksi ajanvarausta yrittäneitä potilaita on laitettu lainvastaisesti jonoon odottamaan tietoa hoitoon pääsystä.

Päätös vakavasta huomautuksesta on toimitettu myös Lapin hyvinvointialueelle, jonka vastuulle terveydenhuollon palvelut siirtyvät ensi vuoden alussa.

Avin saaman selvityksen mukaan hammashoidon tarve Rovaniemellä on lisääntynyt vuosina 2006–2018 yli 90 prosenttia ja kaupunki on lisännyt suun terveydenhuollon resursseja. Lisäykset eivät avin mukaan kuitenkaan ole olleet riittäviä, minkä vuoksi potilaat eivät ole päässeet hoitoon terveydenhuoltolain edellyttämässä ajassa.

Tilannetta seurattu pitkään

Lapin aluehallintovirastolle tehtiin helmikuussa epäkohtailmoitus, jonka mukaan Rovaniemellä hammashoidon potilas voi joutua odottamaan ensimmäisen käynnin jälkeen yli kolme kuukautta hoidon jatkumista.

Avilla oli jo tällöin vireillä kantelu oikomishoidon viivästymisestä. Lisäksi toukokuussa aviin tehtiin epäkohtailmoitus ajanvarauskäytännöistä.

Rovaniemen kaupunki sai avilta noottia jo toisen kerran lyhyen ajan sisään. Reilu viikko sitten avi tiedotti antaneensa Rovaniemen kaupungille huomautuksen hoitoon pääsystä perusterveydenhuollossa.

Avin mukaan kaupungilla ei ole ollut riittävästi henkilöstöä perusterveydenhuollossa ja tämä on johtanut siihen, etteivät ihmiset ole saaneet varattua aikaa esimerkiksi lääkäriin.