Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valvira linjaa: Lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä ei sovi palkata henkilöstövuokrauksen tavoin – voi heikentää luottamusta viranomaisiin

Henkilöstövuokrauksen kaltainen palkkaus soveltuu huonosti lastensuojelun sosiaalityöntekijöihin, toteaa sosiaali- ja terveysalaa valvova viranomainen Valvira.

Valviran tiedotteen mukaan osa kunnista on palkannut lastensuojeluun henkilökuntaa määräaikaisiin virkasuhteisiin hyödyntämällä henkilöstön vuokrausta muistuttavia keinoja.

Valviran ja aluehallintoviranomaisten antaman ohjeen mukaan palkkauskäytäntö on johtanut tilanteisiin, joissa kunnat ovat maksaneet yrityksille työntekijöiden palkan lisäksi korvauksia, jotka liittyvät sosiaalityöntekijän viranhoitoon.

– Vastaavasti sosiaalityöntekijät ovat kunnan maksaman palkan lisäksi voineet saada heidät kunnalle työhön välittäneiltä yrityksiltä viranhoitoon liittyviä palkkioita, korvauksia ja etuja, ohjeessa todetaan.

Valviran mukaan lastensuojelua tekevä sosiaalityöntekijä on tällaisessa tilanteessa oikeudellisessa suhteessa sekä julkisen palvelun järjestäjään että yksityiseen toimijaan, mikä heikentää luottamusta viranomaisten toimintaan.

– Käyttäessään julkista valtaa sosiaalityöntekijä toimii virkavastuulla ja hänellä on päävastuu lapsen edun toteutumisesta, lastensuojeluasian valmistelusta, palvelujen suunnittelusta ja niiden toimeenpanosta, ohjeessa muistutetaan.

Valviran ja aluehallintoviraston antaman ohjeen mukaan kuntien, kuntayhtymien ja pian aloittavien hyvinvointialueiden on pidettävä huoli siitä, että lastensuojelun palkkauksessa noudatetaan lakia. Ohjeessa todetaan myös, että lastensuojelussa tulisi välttää määräaikaisia työsuhteita, koska henkilöstön suuri vaihtuvuus heikentää lastensuojelun laatua.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 14.15: Korvaukset, joita kunnat ovat maksaneet yrityksille työntekijöiden palkan lisäksi, liittyvät sosiaalityöntekijän viranhoitoon, eivät johda siihen.