Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasan Orion-kuukapseli molskahti Tyyneenmereen – kapseli oli avaruudessa runsaat 25 vuorokautta

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Orion-kuukapseli on laskeutunut onnistuneesti Tyyneenmereen, Nasa kertoo. Orion kävi lähimmillään runsaan sadan kilometrin päässä Kuun pinnasta.

Orionin paluu maahan päätti samalla Artemis 1 -kuulennon. Lento ei ollut miehitetty, vaan kapselin kyydissä oli kolme testinukkea, joihin oli kiinnitetty runsaasti mittalaitteita.

Orion saapui Maan ilmakehään melkoista haipakkaa, sillä sen nopeus oli noin 40 000 kilometriä tunnissa. Kapselia kuitenkin hidastettiin muun muassa jarruvarjoilla niin, että sen nopeus oli mereen tultaessa alle 40 kilometriä tunnissa. Kapseli laskeutui Kalifornian niemimaan edustalle lähelle Guadalupen saarta.

Kapselin oli myös siedettävä valtavaa kuumuutta, sillä sen lämpötila nousi laskeutumisvaiheessa noin 2 800 asteeseen, mikä on noin puolet siitä lämpötilasta, joka vallitsee auringon pinnalla.

Laskeutumisen jälkeen kapselin annettaan lillua meressä parisen tuntia mittauksia varten. Astronauttien ollessa tulevaisuudessa kyydissä moista ei luonnollisestikaan tehdä.

Orion oli avaruudessa runsaat 25 vuorokautta.

Seuraavan Artemis-lennon on määrä lähteä matkaan vuonna 2024 mukanaan neljä astronauttia. Kuluvan vuosikymmen aikana on tarkoitus tehdä yhteensä ainakin viisi Artemis-lentoa.