Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MT-kysely: 60 prosenttia pelkää väkivallan lisääntymistä julkisilla paikoilla

Suomalaisista 60 prosenttia pelkää väkivallan lisääntymistä julkisilla paikoilla. Suurimmillaan väkivallan lisääntymisen pelko on taajaan asutuissa kunnissa, selviää Maaseudun Tulevaisuus -lehden (MT) teettämästä kyselystä.

Naiset pelkäävät enemmän kuin miehet ja vanhemmat enemmän kuin nuoret.

Kyselyssä kysyttiin Maaseudun Tulevaisuuden mukaan nimenomaan väkivaltarikollisuuden lisääntymisen pelosta. Se on eri asia kuin pelätä itseen kohdistuvaa väkivaltaa.

Kyselyn aihe on ajankohtainen, koska oppositio jätti torstaina välikysymyksen katujengirikollisuudesta.

Perussuomalaisia äänestävillä pelko väkivallan lisääntymisestä on suurin

Perussuomalaisia äänestävillä pelko väkivallan lisääntymisestä on suurin. Heistä noin 80 prosenttia pelkää ja vajaa 20 prosenttia ei pelkää. Kokoomuksen kannattajissa vastaavat luvut ovat 60 ja reilut 30 prosenttia.

Sosiaalidemokraateista vajaa puolet pelkää ja päinvastoin ajattelee niin ikään vajaa puolet. Keskustalla vastaavat luvut ovat vajaa 70 ja noin 20 prosenttia.

Mediassa on viime aikoina uutisoitu muun muassa nuorten tekemistä katuryöstöistä ja jengiväkivallasta Helsingissä. Kyselyn mukaan Helsingissä kuitenkin pelätään väkivallan lisääntymistä vähemmän kuin Suomessa keskimäärin. Helsingissä asuvista reilut puolet pelkää ja vajaa 40 prosenttia ei pelkää.

– Pelko ei välttämättä liity todennäköisyyteen päätyä kadulla väkivallan tai ryöstön kohteeksi vaan vakavaan ja pelottavaksi koettuun ilmiöön, sanoo tutkijatohtori Markus Kaakinen Suomen Akatemiasta lehdelle.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri joulukuussa. Siihen vastasi hieman yli tuhat täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.