Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa odotetaan läpimurtouutista fuusioenergiasta

Yhdysvalloissa energiaministeriö on kertonut julkistavansa tällä viikolla uutisen merkittävästä tieteellisestä läpimurrosta. Sanomalehti Financial Times on uutisoinut, että läpimurto on tehty fuusioenergian tuotannossa.

Lehden mukaan kalifornialaislaboratorion tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tuottaneet enemmän energiaa fuusioreaktiossa kuin mitä reaktion käynnistämiseen ja ylläpitoon on kulunut.

Tätä nettopositiivisen tuotannon merkkipaalua on alalla tavoiteltu vuosikymmenten ajan. Toimiessaan fuusioenergia olisi täysin päästötön energiantuotannon muoto.

Fuusioreaktiot ovat ydinreaktioita, joissa atomien ytimet yhdistyvät ja muodostavat raskaampia alkuaineita. Ne eroavat perinteisessä ydinvoimalassa nähdyistä fissioreaktioista, joissa atomien ytimet halkeavat. Fuusiovoimala ei tuottaisi myöskään pitkäikäistä, korkea-aktiivista ydinjätettä.

Tuotti noin viidenneksen enemmän kuin kulutti

Lehden mukaan onnistuneessa reaktiossa tuotettiin energiaa noin 2,5 megajoulea, kun reaktion käynnistykseen kulutettiin 2,1. Energiaa olisi näin ollen tuotettu noin viidennes enemmän kuin sitä kului.

Energiaministeriö ei ole vahvistanut FT:n tietoja. Washington Postin lähteet ovat vahvistaneet reaktion.

Kalifornialaisessa laboratoriossa käytetään valtavia lasereita, joiden säteet keskitetään yhteen pisteeseen, jossa polttoaine sijaitsee.

Onnistuneesta koekäytöstä on vielä pitkä matka siihen, että fuusiovoimaloita voitaisiin kytkeä sähköverkkoon. Monien tutkijoiden mukaan tämä tavoite on yhä vuosikymmenten päässä, mutta kalifornialaislaboratorion koe voi olla lähihistorian suurin yksittäinen askel sitä kohti.

- - - -

Juttua on korjattu: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, fuusiovoimala tuottaisi radioaktiivista ydinjätettä. Se ei kuitenkaan tuottaisi pitkäikäistä, korkea-aktiivista ydinjätettä.