Kosovon jännitteet ovat kiristyneet viime päivinä. Maan serbit ovat osoittaneet mieltään ja ottaneet yhteen kosovolaispoliisin kanssa. Kosovon viranomaisten mukaan kosovolaisia poliiseja tulitettiin myöhään lauantaina useissa kohteissa Serbian rajan lähellä.
Kriisin taustalla on pitkäaikaisia kiistoja, joiden perussyynä on se, että Serbia ei edelleenkään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Lisäksi kiistassa on kyse Kosovon serbiväestön asemasta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala STT:lle. Yli 90 prosenttia Kosovon asukkaista on albaaneja, mutta maassa on pieni serbivähemmistö.
Kosovon viranomaiset taas sijoittivat hiljattain poliiseja serbienemmistöisille alueille maan pääkaupungissa Pristinassa, mikä kiristi tilannetta entisestään, sillä serbialueet eivät hyväksy Kosovon hallintoa.
– Viimeaikaiset levottomuudet Pohjois-Kosovossa johtuvat siitä, että alueella on iso serbivähemmistö, jota Serbia tukee. He ovat olleet hyvin tyytymättömiä siihen, miten heidän edustuksensa Kosovossa on hoidettu, Hakala sanoi.
Viimeisimpänä asiana on hiertänyt kiista rekisterikilvistä, joka ei välttämättä ulkopuoliselta kuulosta isolta.
– Mutta se liittyy siihen, että Serbiassa aiemmin Kosovon rekisterikilvet on täytynyt vaihtaa serbialaisiin rekisterikilpiin, mikä johtuu taas siitä, että Serbia ei tunnusta Kosovoa. Kosovo puolestaan otti käytännön käyttöön omalla puolellaan, mitä Serbia ja osa Kosovon serbivähemmistöstä vastusti. Tästä väännettiin EU-tasolla useamman kuukauden ajan, Hakala sanoi.
Ylipäätään maiden välillä dialogia välittävä EU ei ole saanut tilannetta edistettyä, mikä on lisännyt turhautumista osapuolien välillä.
Kosovossa on vallassa pääministeri Albin Kurti, joka on korostanut maan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta.
– Hän on ottanut voimakkaammin kantaa kuin aiemmat pääministerit.
Toisaalta myös Serbian presidentti Aleksandar Vucic on hyötynyt kriisin jatkumisesta.
– Vucic on pystynyt näyttämään omille kansalaisille voimaansa siinä, miten hoitaa tätä kriisiä. Voi olla, että matalan tason kriisin jatkuminen on Serbian presidentin intressi.
Vucicin pyyntö Natolle todennäköisesti peliä
Niin EU kuin Nato ovat kehottaneet osapuolia malttiin. Tutkija Hakalan mukaan on huolestuttavaa, että serbiväestön mielenosoituksissa on tulitettu kosovolaisia poliiseja.
Hän ei kuitenkaan usko, että tilanne kärjistyisi aseelliseksi yhteenotoksi, ja sitä myös Serbian presidentti on viestinyt.
– Ei ole missään nimessä kummankaan maan intressi, että tulisi aseellista sotaa. Levottomuuksista on vielä pitkä matka siihen, että tulisi valtiotason sotaa. Viimeisimmissä uutisissa Serbian turvallisuusneuvoston kokouksesta maan presidentti Vucic sanoi voimakkaasti, että eskalaatiota yritetään välttää. Hän myös kielsi mielenosoittajia esimerkiksi uhkaamasta aseellisesti kosovolaisia poliiseja, Hakala sanoi.