Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS:n Viestikoekeskus-uutisointia koskeva oikeudenkäynti lähenee loppuaan – tänään kuullaan syyttäjän ja Puolustusvoimien loppulausunnot

Oikeudenkäynti Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnista lähenee loppuaan, ja tänään käräjäoikeudessa kuullaan syyttäjien ja Puolustusvoimien loppulausunnot. Huomenna ovat vuorossa syytettyjen loppulausunnot, minkä jälkeen oikeus vetäytyy ratkaisemaan asian.

Oikeudenkäynti koskee joulukuussa 2017 julkaistua artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua. Syyttäjän mukaan jutut sisälsivät Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä tietoa.

Syyttäjän mukaan julkaistu ja julkaistavaksi aiotut artikkelit sisälsivät suojaustasoille 1–4 luokiteltuja tietoja, jotka koskivat sotilastiedustelun tehtäviä, toimintaa, organisaatiota, suorituskykyä ja hankintoja. Tiedot oli syyttäjän mukaan säädetty salassa pidettäviksi suoraan tai muihin julkaistuihin tietoihin yhdistettynä.

Syyttäjä katsoo, että vaikka joissain tapauksissa salassa pidettävän tiedon julkistaminen voi olla yleisen edun mukaista, tässä tapauksessa siitä ei ollut kyse.

– Mikään tärkeä syy ei ole oikeuttanut tällaisten tietojen paljastamiseen. Mitään epäkohtaa ei ole paljastettu, syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi asiaesittelyssään lokakuussa.

Puolustus kiistää syyttäjän näkemyksen jutun perustumisesta salassa pidettäviin tietoihin

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä tai avunannosta niihin. Kaikki kiistävät syytteen. He vetoavat siihen, että he eivät ole työskennelleet sellaisissa asemissa, joissa olisi voinut päättää minkään artikkelin julkaisusta. Puolustuksen mukaan päätöksen artikkelin julkaisemisesta on tehnyt toimituksen johto, eivät syytetyt.

Lisäksi syytetyt vetoavat siihen, etteivät jutun tiedot ole olleet syyttäjän tarkoittamalla tavalla salassa pidettäviä. Tiedot ovat vastaajien mukaan esimerkiksi saatavilla julkisista lähteistä. Jos tiedot tämän lisäksi löytyvät Puolustusvoimien salassa pidettävistä asiakirjoista, salassapitomerkinnät ovat puolustuksen mukaan virheellisiä.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.