Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta keskustelee tänään Natoon liittymisestä

Eduskunnan täysistunnossa käydään tänään lähetekeskustelu, jossa käsitellään hallituksen esitystä Suomen liittymisestä Natoon. Käsittely on päätetty aloittaa, vaikka jäsenyys odottaa vielä Turkin ja Unkarin ratifiointia.

Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntien käsiteltäväksi. Mietinnön laatii ulkoasiainvaliokunta, ja sille antavat lausunnon ainakin perustuslakivaliokunta, puolustusvaliokunta, tiedusteluvalvontavaliokunta ja valtiovarainvaliokunta. Ulkoasiainvaliokunta voi pyytää lausunnon myös muilta valiokunnilta, jos katsoo tarpeelliseksi.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi, että eduskuntakäsittely on mahdollista viedä läpi muutamissa viikoissa, koska itse asia eli Suomen pyrkiminen puolustusliitto Naton jäseneksi käsiteltiin eduskunnassa perusteellisesti jo keväällä. Jäsenyyshakemus sai kevään äänestyksessä hyväksynnän äänin 188–8.

– Valiokunnat voivat kuunnella asiantuntijat, ja mietintövaliokunta kirjoittaa mietintönsä viimeistä pistettä vaille valmiiksi siten, että Turkin ja Unkarin ratifiointien jälkeen katsotaan, onko mietintöön jotain lisättävää. Sen jälkeen mietintö tuodaan täysistuntoon, Vanhanen kuvasi suunnitelmaa eduskunnan tiedotteessa.

Toisin kuin muut hallituksen esitykset, kansainvälisten sopimusten käsittely ei raukea eduskunnassa eduskuntavaalien takia. Vaikka Turkin ja Unkarin ratifioinnit venyisivät yli huhtikuun alun eduskuntavaalien, voi uusi eduskunta jatkaa Natoon liittymisen käsittelyä siitä, mihin ennen vaaleja jäätiin.