Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä kuullaan syyttäjien ja Puolustusvoimien loppulausunnot, eduskunta keskustelee Natoon liittymisestä, varoitus huonosta ajokelistä jatkuu

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Outokummun Kemin kaivoksessa maanalainen tulipalo – 25 ihmistä evakuoitiin

Lapissa Outokummun Kemin kaivoksessa syttyi tiistain vastaisena yönä maanalainen tulipalo, joka muodosti voimakkaasti savua useammalle kaivoksen tasolle.

Yhtiö evakuoi omatoimisesti savun alta kaikki 25 ihmistä, jotka kaivoksessa olivat tapahtumahetkellä. Pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta puoli kahdelta aamuyöstä.

Savun syyksi selvisi kaivoksen ilmanvaihdon lämmittimen tulipalo, joka on sammutettu. Viranomaiset ovat jo poistuneet paikalta ja valvontavastuu on siirtynyt yhtiölle.

Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä kuullaan syyttäjien ja Puolustusvoimien loppulausunnot

Oikeudenkäynti Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnista lähenee loppuaan, ja tänään käräjäoikeudessa kuullaan syyttäjien ja Puolustusvoimien loppulausunnot. Seuraavaksi jäljellä ovat enää syytettyjen loppulausunnot, minkä jälkeen oikeus vetäytyy ratkaisemaan asian.

Oikeudenkäynti koskee joulukuussa 2017 julkaistua artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä tai avunannosta niihin. Kaikki kiistävät syytteen.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Varoitus huonosta ajokelistä jatkuu, vaikka lumisade voi hellittää

Eilen alkaneen lumimyräkän odotetaan laantuvan aamun aikana. Ajokeli ei Ilmatieteen laitoksen mukaan välttämättä parane, vaikka lumisade hellittää. Koko maassa on tiistaina voimassa varoitus erittäin huonosta tai huonosta ajokelistä.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä vuorovälejä on tänään harvennettu. Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla K- ja A-junat kulkevat 20 minuutin välein.

Eduskunta keskustelee tänään Natoon liittymisestä

Eduskunnan täysistunnossa käydään tänään lähetekeskustelu, jossa käsitellään hallituksen esitystä Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon. Käsittely on päätetty aloittaa, vaikka jäsenyys odottaa vielä Unkarin ja Turkin ratifiointia.

Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntien käsiteltäväksi. Mietinnön laatii ulkoasiainvaliokunta, ja sille lausuntoja antavat ainakin perustuslakivaliokunta, puolustusvaliokunta, tiedusteluvalvontavaliokunta ja valtiovarainvaliokunta.

Häpäisty kryptoyrittäjä Bankman-Fried pidätettiin Bahamalla

Kryptovaluuttamaailman nousevasta tähdestä häpeäpilkuksi romahtanut Sam Bankman-Fried on pidätetty Bahamalla yhdysvaltalaisviranomaisten pyynnöstä.

Bankman-Fried on skandaalinkäryisen kryptovaluuttapörssi FTX:n perustaja, joka on jättänyt yhtiön toimitusjohtajan paikan. FTX on hakeutunut Yhdysvalloissa Chapter 11 -menettelyyn eli yrityssaneeraukseen.

Pidätys perustuu New Yorkissa luovutettuun suljettuun syytekirjelmään. (Lähde: AFP)

Los Angelesin uusi pormestari julisti hätätilanteen kodittomuuden vuoksi

Yhdysvaltain länsirannikon suurkaupunki Los Angelesin sunnuntaina virassaan aloittanut pormestari Karen Bass on julistanut kaupunkiin hätätilan kodittomuuden vuoksi.

Kodittomien määrä on noussut räjähdysmäisesti Yhdysvaltain toiseksi suurimmassa kaupungissa. Maailman vauraimpiin kuuluvan kaupungin kaduilla nukkuu joka yö kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kodittomuuden teema hallitsi pormestarinvaaleja, joissa entinen kongressiedustaja Bass päihitti kiinteistöalan liikemies Rick Caruson.

Virkavalansa varapresidentti Kamala Harrisille sunnuntaina vannonut Bass on Los Angelesin ensimmäinen naispormestari. (Lähde: AFP)

Valkoinen talo arvostelee miljardööri Elon Muskin puheita immunologi Anthony Faucista

Yhdysvalloissa Twitterin ostaneen miljardööri Elon Muskin puheet tartuntatautien asiantuntija Anthony Faucista ovat herättäneet paheksuntaa aina valtakunnan ylimmillä paikoilla. Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre kutsui Muskin puheita vaarallisiksi ja todellisuudesta irrallaan oleviksi.

Musk kirjoitti Twitterissä, että Fauci pitäisi asettaa syytteeseen. Fauci oli osa Valkoisen talon koronaviruksen vastaista työryhmää ja tuli julkisuudessa tunnetuksi maan koronastrategian kasvoina.

Tämä teki Faucista maalitaulun koronatoimia arvostelleen laitaoikeiston piireissä, joiden retoriikkaa Musk on viljellyt. (Lähde: AFP)

Brasilian tuleva presidentti Lula murtui kyyneliin ratifiointiseremoniassa

Brasilian seuraavaksi presidentiksi äänestetty Luiz Inacio Lula da Silva murtui kyyneliin maanantaina seremoniassa, jossa hänen valintansa ratifioitiin. Lula aloittaa 1. tammikuuta kolmannen kautensa Brasilian presidenttinä.

Lula piti tunteikkaan puheen sen jälkeen, kun hän oli saanut diplomin, joka vahvisti hänen voittaneen presidentinvaalit. Entinen metallityöntekijä ylisti Brasilian kansan rohkeutta luovuttaa diplomi henkilölle, jota vastaan on useasti hyökätty, koska tällä ei ole yliopistotutkintoa.

Lula voitti vastaehdokkaansa, edellisen presidentin Jair Bolsonaron niukalla enemmistöllä 50,9–49,1. (Lähde: AFP)

Laura Lahtinen ja Ronny Brännkärr uivat omat ennätyksensä Melbournessa

Suomen Laura Lahtinen on uinut oman ennätyksensä 200 metrin sekauinnissa lyhyen radan MM-kisojen alkuerissä Australian Melbournessa. Lahtisen aika oli 2.10,66.

Lahtinen oli alkuerissä 21. sijalla, eikä päässyt kahdeksan uimarin finaaliin.

Naisten 200 metrin sekauinnin alkuerien nopein oli Yhdysvaltojen Kate Douglass ajalla 2.04,39.

Suomen Ronny Brännkärr on myös kellottanut uuden ennätyksensä miesten 200 metrin sekauinnissa Melbournessa. Brännkärr oli 19., eikä hän selviytynyt kahdeksan uimarin finaaliin. Suomalaisen uusi ennätysaika on 1.55,33.

Hintzin maali ei riittänyt Dallasille, Heiskanen kellotti hurjat minuutit

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins voitti Dallas Starsin 2–1. Vierasjoukkue Dallasin Roope Hintz teki ottelun avausmaalin vain 19 sekunnin pelin jälkeen.

Pittsburgh tasoitti ottelun avauserässä Pierre-Olivier Josephin maalilla, jonka syötti Kasperi Kapanen. Pittsburghin Jevgeni Malkin teki päätöserässä 2–1-voittomaalin, kun ottelua oli jäljellä 35 sekuntia.

Dallasin muista suomalaispelaajista puolustaja Miro Heiskanen urakoi jälleen hurjan peliajan, yli 27 minuuttia.