Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitiyspakkauksen tuotteiden määrä vähenee – taustalla epävakaa maailmantilanne ja kustannusten nousu

Äitiyspakkauksen tuotteiden määrä vähenee. Maailman epävakaa tilanne ja kustannusten nousu heijastuvat myös uuteen äitiyspakkaukseen, toteaa Kela.

Vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisältö julkaistiin tiistaina. Uudessa äitiyspakkauksessa on 38 erilaista tuotetta. Niitä on viisi edellisvuotta vähemmän, ja toissavuoteen verrattuna tuotteiden määrä pienentyi 12 tuotteella.

– Tästä voi päätellä, että pakkauksen valikoima supistuu. Esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina, kertoo äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä Kelan tiedotteessa.

Kela toteaa, että korona-aika nosti yleistä materiaalien kustannustasoa ja hankaloitti saatavuutta. Ukrainan sodan vaikutukset ovat myös lisänneet entisestään markkinoiden epävakaata kehitystä.

Enemmistö valitsee äitiyspakkauksen rahan sijaan

Äitiyspakkaus on palvellut ja tukenut lapsiperheitä suomalaisessa hyvinvointivaltiossa jo 85 vuotta. Pakkaus oli 85 vuotta sitten uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun.

– Äitiyspakkaus on tapa tukea perheitä hyvinä mutta myös vaikeina aikoina. Pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa (äideistä), joten se on säilyttänyt suosionsa. Ensisynnyttäjistä äitiyspakkauksen valitsee 90 prosenttia, Petäjä täydentää STT:lle.

Tuotteiden määrän supistumisesta huolimatta Kela lupaa, että se on sisällyttänyt uuteen äitiyspakkaukseen kaikki merkittävimmät tuotteet, joita vauvaperhe tarvitsee arjessaan.

– Voi lisäksi todeta, että asiakkaat ovat olleet pitkään sitä mieltä, että äitiyspakkaukseen mieluummin vähemmän tuotteita kuin huonolaatuisia tuotteita.

Paketin on myös täytettävä Suomen ja EU:n lainsäädännön turvallisuusvaatimukset.

– Joitain tuotteita jäi nyt pakkauksesta pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia. Tällaisia olivat muiden muassa kondomit, kuolalappu ja pehmolelu.

Haalarissa sininen Muumi-kuosi

Kela korostaa uuden äitiyspakkauksen sisällössä monikäyttöisyyttä ja vastuullisuutta. Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamissa tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia.

Äitiyspakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi. Kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää.

– Pidettyjä pakkauksen tuotteita ovat esimerkiksi makuupussi ja kynsisakset. Melko uusi lisäys, viltti, on sekin tykätty, Petäjä listaa.

Äitiyspakkauksen rakastetuimpiin tuotteisiin kuuluu myös vauvan monikäyttöinen ulkohaalari. Vuoden 2023 pakkauksen haalariin valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi. Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosiksi yleisö äänesti harmaan poikuekuvioinnin.

Aya Iwayan suunnittelema kuvitus Perhe koristaa myös tulevaa vuodelaatikkoa. Kuvituksessa seikkailevat sulassa sovussa karhu, hevonen, joutsen ja riekko sekä muita kotimaisia eläimiä perheineen.