Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat valmistelee lähettävänsä Patriot-ohjuspattereita Ukrainaan

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon on viimeistelemässä suunnitelmaa lähettää Patriot-ohjuspattereita Ukrainaan, kertovat yhdysvaltalaismediat CNN ja The New York Times.

Presidentti Joe Bidenin hallinto voi jo tällä viikolla ilmoittaa asiasta, Yhdysvaltojen viranomaiset kertovat tiedotusvälineille. Suunnitelma tehtiin Venäjän alettua iskeä ohjuksilla Ukrainan tärkeisiin infrastruktuurikohteisiin.

Ukrainan ilmatorjunta on ollut avainroolissa Venäjän hyökkäyksen aikana. Venäjän siirryttyä epäonnisten maataisteluiden jälkeen tulittamaan Ukrainan energiainfrastruktuuria ohjuksin ja itsemurhalennokein on Ukraina painostanut Yhdysvaltoja ja muita maita lahjoittamaan sille Patriot-järjestelmän käyttöön.

Patriot taistelukäytössä ensimmäisen kerran 1991

Patriot on ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, joka on otettu käyttöön vuonna 1982. Yhdysvallat kuvailee sitä edistyneimmäksi ilmatorjuntajärjestelmäkseen. Se koostuu useista eri osista, kuten tutkasta, valvonta-asemasta, sähköasemasta sekä kahdeksasta kantoraketista.

Taistelussa patteria pystyy operoimaan kolme ihmistä. Ensimmäisen kerran Patriot-järjestelmä oli taistelukäytössä vuonna 1991 operaatio Aavikkomyrskyssä, kun kansainvälinen liittouma ajoi Kuwaitin vallanneen Irakin joukot pois maasta.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla Ukrainan ilmatorjunta koostui pääasiassa Neuvostoliiton aikaisista lentokoneista sekä ohjusjärjestelmistä, joilla Ukraina onnistui estämään Venäjän ilmaherruuden.

Sittemmin Ukraina on saanut käyttöönsä lisää torjuntakalustoa. Yhdysvallat tarjosi NASAMS- ja Saksa IRIS-T-järjestelmän. Lisäksi Ukrainalle on lahjoitettu käyttöön venäläisvalmisteisia S-300-ohjuksia sekä länsimainen HAWK-järjestelmä ja olalta ammuttavia Stinger-ohjuksia.

Pormestari: Kiovaan tehtiin keskiviikkona lennokkihyökkäys

Kiovassa on tapahtunut useita räjähdyksiä, kertoi kaupungin pormestari Vitali Klitshko keskiviikkoaamuna sosiaalisessa mediassa. Kaupunkiin on todennäköisesti tehty isku miehittämättömillä ilma-aluksilla.

Klitshkon mukaan kaupungin ilmatorjunta on pudottanut kymmenkunta iranilaisvalmisteista lennokkia Kiovassa ja sen lähiympäristössä.

Pelastusmiehistöt ovat matkalla räjähdyspaikoille, mutta tietoja mahdollisista uhreista ei heti ollut saatavilla.