Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiireelliset vanhuspalvelut venyvät määräajoista eniten Itä-Uudellamaalla, kertoo THL:n kysely

Asiakkaat saavat kiireellisiä vanhuspalveluja lakisääteisessä määräajassa huonoiten Itä-Uudenmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueilla. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vanhuspalveluiden tila -kyselystä.

Itä-Uudellamaalla vain noin kolmannes asiakkaista sai kiireellisiä ympärivuorokautisia asumis- ja laitospalveluita lakisääteisessä ajassa eli samana tai seuraavana päivänä.

Etelä-Pohjanmaalla osuus oli noin kaksi viidesosaa ja Pirkanmaalla kolme viidesosaa asiakkaista eli 75 vuotta täyttäneistä ihmisistä.

Parhaiten kiireelliset vanhusten asumispalvelut toteutuvat kyselyn perusteella Kainuussa, Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla. Näillä alueilla kaikkien asiakkaiden ilmoitettiin saaneen palvelunsa lain määräämässä ajassa.

Kyselyn vastaukset kerättiin syyskuussa noin 150 kunnasta, kuntayhtymästä tai yhteistoiminta-alueelta. Kyselyyn vastasi palveluiden järjestämisestä vastaavan tahon edustaja tai työryhmä.

Vastausten perusteella laskettiin arviot myös ensi vuonna aloittavien uusien hyvinvointialueiden mukaan.

Noin viidennes kunnista ilmoitti, että määräajat paukkuvat yli viikolla

Kyselyssä vastaajat eli palveluiden järjestäjät arvioivat itse, kuinka suuri osa yli 75-vuotiaista asukkaista saa kiireelliset asumispalvelunsa määräajassa heidän kunnassaan tai kuntayhtymänsä alueella.

Kyselyssä noin viidennes kunnista tai kuntayhtymistä ilmoitti, että ainakin osa alueen asiakkaista joutuu odottamaan kiireellisiä asumispalveluitaan yli viikon.

Yli viikon odotusaikoja oli noin kolmasosalla näiden alueiden 75-vuotiaista asukkaista.

Reilu neljännes kunnista puolestaan kertoi, että heidän alueellaan kaikki asiakkaat saavat palvelunsa viimeistään viikon kuluessa. Korkeintaan viikon odotusaikoja oli näissä kunnissa noin viidesosalla 75 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Puolet kyselyn kunnista tai kuntayhtymistä vastasi, että alueen kaikki asiakkaat saavat kiireelliset asumispalvelunsa määräajassa eli samana tai seuraavana päivänä.