Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijausilmoitukset melkein kaksinkertaistuivat viime vuodesta, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine – "Vahingot voivat olla todella suuria"

Huijaustapauksiin liittyvien yhteydenottojen määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine.

Eniten käsittelyyn on tullut tapauksia, joissa asiakkaat on ohjattu pankin verkkosivuilta näyttäville valesivustoille, Fine kertoo.

Yhteydenottoja on tämän vuoden aikana tullut kaikkiaan 450, joista suurin osa on käsitelty neuvonnassa ja noin 100 on saatettu riita-asiana Pankkilautakunnan käsiteltäväksi.

Viime vuosina on usein käynyt niin, että rikollinen lataa pankkisovelluksen omaan laitteeseensa asiakkaan nimissä. Siksi on tärkeää, että asiakas lukee aina pankilta tulleet viestit – yleensä pankki ilmoittaa sovelluksen lataamisesta ja varmistaa, onko asiakas itse sen tekemässä.

– Kun asiakas syöttää pankkitunnuksensa sivustolle, aloittavat rikolliset näillä tiedoilla asiakkaan nimissä olevan pankin tunnistussovelluksen käyttöönoton omalla laitteellaan, kertoo Finen jaostopäällikkö Tuomas Hidén tiedotteessa.

Tunnistussovelluksen avaamiseksi rikollinen saa valesivustolla asiakkaalta myös avaamiseen tarvittavan aktivointikoodin, jonka pankki on lähettänyt asiakkaalle tekstiviestitse.

– Saatuaan pankin mobiilisovelluksen käyttöönsä rikollinen voi asiakkaan tietämättä muuttaa asiakkaan asettamia turvarajoja, siirtää rahaa ja hakea luottoa asiakkaan nimissä. Jos asiakkaalla on käyttöoikeus esimerkiksi perheenjäsenten tileille, ovat myös näillä tileillä olevat varat vaarassa. Vahingot voivat olla todella suuria, Hidén jatkaa.

Huijauskeinoja on monia

Huijauskeinot ovat Hidénin mukaan moninaistuneet ja muuttuneet vaikeammiksi tunnistaa.

Esimerkiksi Tori.fi-myyntisivustolla rikollinen voi esittäytyä ostajana ja pyytää kirjautumaan linkin kautta kuriiripalvelun sivuille ja antamaan korttitiedot paketin lähettämistä ja maksun vastaanottamista varten.

Huijaussivusto on voitu myös ujuttaa hakukoneiden, kuten Googlen, hakutuloksiin. Myös pankin tai verohallinnon nimissä lähetetyt huijausviestit ovat Finen mukaan yleisiä. Niissä voidaan esimerkiksi varoittaa "epäilyttävästä toiminnasta" asiakkaan nimissä ja kehottaa avaamaan linkki valesivulle.

Tapausten lopputuloksen kannalta on tärkeää, että asiakkaat ovat huolellisia kortti- ja pankkitunnustietojensa säilyttämisessä ja käyttämisessä. Tärkeintä on välttää kiirettä asiointitilanteissa, Fine sanoo.

– Tekstiviestissä tai sähköpostissa olevan linkin taikka hakukoneen kautta ei verkkopankkiin tule koskaan kirjautua, vaan pankin verkkosivujen osoite pitäisi itse kirjoittaa selaimeen. Erityisen tärkeää on lukea ja huomioida oman asioinnin yhteydessä pankilta saadut viestit, Hidén sanoo.

Fine neuvoo vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa ja valitusasioissa ja sen palvelu on maksutonta.