Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Kiuru kutsui hyvinvointialueiden edustajia ratkomaan ruuhkautuneiden päivystysten ongelmia – tilanne pahentunut eri puolilla Suomea

Yhteispäivystysten ruuhkautuminen on pahentunut eri puolilla Suomea, sanoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan. Ministeriö on tänään järjestänyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla keskustelutilaisuuden tilanteesta.

Tilaisuuteen osallistui erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluista vastaavia henkilöitä tulevilta hyvinvointialueilta, ja tilaisuudessa kartoitettiin alueiden tilannetta ja ongelman ratkaisemiseksi jo tehtyjä tai tehtäviä toimenpiteitä.

Yhteisenä haasteena lähes kaikilla alueilla on potilaiden siirtyminen päivystyksestä jatkohoitoon, mikä on pidentänyt odotusaikoja ja ruuhkauttanut päivystyksiä ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoja.

Aluehallintovirastot ovat saaneet lukuisia ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta päivystystoiminnassa.

Ministeriön mukaan päivystysten ruuhkautuminen on yleistynyt viime vuosien aikana, mutta kyseessä ei ole uusi ilmiö. Syyt liittyvät muun muassa henkilöstön saatavuuteen ja vuodeosastopaikkojen vähentymiseen sekä ennen kaikkea kotiin annettavien palvelujen ja asumispalvelujen toimivuuteen.

Ministeriön mukaan iäkkäiden palveluissa ratkaisuksi on esitetty, että joitain tehtäviä voisivat tehdä muutkin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva sääntely yhteisöllisestä asumisesta tekee mahdolliseksi uudet asumis- ja palveluratkaisut kotona asumisen ja nykyisen tehostetun palveluasumisen välissä.

Taysin päivystyksestä 120 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on saanut tänä vuonna yli 160 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta terveydenhuollon päivystystoiminnassa. Asiasta kertoo STT:lle aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkinen.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi toimii Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla.

Eeva Mäkisen mukaan kolme neljäsosaa Länsi- ja Sisä-Suomen avin saamista ilmoituksista on koskenut Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivystystä Acutaa. Yhteensä Acutaa koskevia ilmoituksia on tehty 120 kappaletta.

Aluehallintovirasto tiedotti tänään iltapäivällä ottaneensa ilmoitusten perusteella oma-aloitteisesti selvitettäväksi valvonta-asiana Acutan toiminnan. Avi selvittää valvonnoissa hoitohenkilöstön riittävyyttä sekä laadukkaan hoidon ja potilasturvallisuuden toteutumista päivystysyksikössä tarpeelliseksi katsomillaan toimenpiteillä.

Tiedotteen mukaan hoitohenkilökunta on tehnyt huhtikuusta 2022 alkaen yli 160 ilmoitusta päivystystoiminnasta. Acutan toimintaa käsittelevistä 120 ilmoituksesta pääosa koskee avin mukaan työvuoroista puuttuvia työntekijöitä.

Avi kertoo pyytäneensä Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä selvityksiä ja suorittaneensa Acutaan tarkastuskäynnin 12. lokakuuta.

Aluehallintovirasto ei tiedota tarkemmin vireillä olevista valvonta-asioista, tiedotteessa todetaan.

Ilmoituksia tehty hoitajien työtaistelun jälkeenkin

Eeva Mäkinen kertoo STT:lle, että Länsi- ja Sisä-Suomen aviin tehtyjen potilasturvallisuusilmoitusten määrä on kasvanut reilusti viime vuodesta. Tuolloin aviin tehtiin Mäkisen mukaan koko vuoden aikana yhteensä viisi vastaavaa ilmoitusta.

Mäkinen arvelee, että kuluvan vuoden ilmoitusmäärään on osaltaan vaikuttanut hoitajien työtaistelu kesän ja syksyn aikana. Esimerkiksi hoitajajärjestö Tehy kehotti kesäkuussa jäseniään ilmoittamaan aviin "matalalla kynnyksellä" kaikista vaaratilanteista.

Mäkinen kuitenkin lisää, että ilmoituksia on tullut osasta päivystysyksiköitä myös työtaistelun jälkeen.

Etelä-Suomessa selvitys kaikissa sairaanhoitopiireissä

Eilen uutisoitiin, että Etelä-Suomen aviin on tehty kuluvan vuoden aikana yli 150 vastaavaa ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta päivystyksissä.

Etelä-Suomen avin ylitarkastajan mukaan määrä on moninkertainen viime vuoteen verrattuna. Myös Etelä-Suomen avi on aloittanut omalla alueellaan valvonnan, jolla pyritään selvittämään muun muassa alueen kaikkien viiden sairaanhoitopiirin päivystysten hoitohenkilöstön mitoitusta ja rakennetta ja näistä johtuvia poikkeamia toiminnassa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto toimii Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueilla.