Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi ehdotti rauhaan keskittyvän huippukokouksen järjestämistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdottaa, että tämän talven aikana järjestettäisiin rauhaan keskittyvä kansainvälinen huippukokous. Zelenskyi kertoi suunnitelmastaan videoviestissä.

Brittilehti Guardianin mukaan Zelenskyi olisi halunnut viestinsä näytettävän ennen Qatarissa pelattavaa jalkapallon miesten MM-loppuottelua. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei nähtävästi ollut suostunut tähän. Moni uutismedia kuitenkin jakoi videoviestin.

Ukrainassa lämmitys on saatu palautettua koko Kiovaan, kertoo kaupunginjohtaja

Ukrainassa lämmitys on saatu palautettua koko Kiovan kaupunkiin Venäjän perjantaisen massiivisen ohjusiskujen aallon jäljiltä.

Asiasta tiedotti Kiovan kaupunginjohtaja Vitali Klitshko tänään Telegram-viestipalvelussa Guardianin mukaan.

Tällä hetkellä pääkaupungin koko lämmitysjärjestelmä toimii normaalisti, Klitshko sanoi. Eilen kerrottiin, että myös sähkön- ja vedenjakelua oli saatu palautettua pääkaupunkiin.

Säät ovat kylmenneet, ja monin paikoin lämpötilat ovat laskeneet nollan alapuolelle ympäri Ukrainaa. Täksi illaksi Kiovaan on ennustettu kuutta astetta pakkasta.

Zelenskyi: Sähköt palautettu kuudelle miljoonalle ukrainalaiselle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi myöhään lauantaina Telegramissa julkaistussa videopuheessa, että sähköt on palautettu lähes kuudelle miljoonalle ukrainalaiselle.

Lämmön- ja vedenjakelussa on Zelenskyin mukaan yhä ongelmia eri puolilla maata. Asiasta uutisoi Kyiv Independent.

– Korjaustyöt jatkuvat eilisen terroristihyökkäyksen jäljiltä. Tietysti jäljellä on vielä paljon töitä tehtäväksi järjestelmän vakauttamiseksi, Zelenskyi sanoi lauantaina.

Presidentti vetosi jälleen maata tukeviin ulkovaltoihin, jotta Ukrainalle annettaisiin parempaa ilmatorjuntakalustoa venäläisohjusten pysäyttämiseksi.

– Mitä vähemmän Venäjällä on tilaisuuksia terroriin, sitä enemmän mahdollisuuksia meillä on palauttaa ja taata rauha.

Scholz: Saksa ei lähetä omatoimisesti tankkeja Ukrainaan ensi vuonna

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on sanonut saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden haastattelussa, ettei maa aio lähettää omatoimisesti länsivalmisteisia panssarivaunujaan Ukrainaan myöskään vuonna 2023. Asiasta uutisoi myös ukrainalainen Kyiv Independent -lehti.

Scholzin mukaan Saksa on Ukrainan vankkumaton tukija ja jatkaa muun muassa panssarihaupitsien toimituksia, mutta modernit tankit eivät kuulu keinovalikoimaan jatkossakaan.

– Tämä on päättäväisen mutta varovaisen politiikkamme kriteeri, ja se säilyy sellaisena myös ensi vuonna, Scholz sanoi ja lisäsi uskovansa, että enemmistö saksalaisista kannattaa tätä linjaa.

Scholzin hallitusta on pitkään arvosteltu liiasta varovaisuudesta ja haluttomuudesta tukea Ukrainan sotaponnistusta Venäjää vastaan, etenkin mitä tulee raskaisiin aseisiin. Erityisesti Saksan Leopard-2-tankit ovat olleet Ukrainan toivelistalla.

Puheissaan Scholz vetoaa siihen, ettei Saksa voi yksipuolisesti ryhtyä toimittamaan tankkeja. Saksalaismedian tietojen mukaan Yhdysvallat on kuitenkin viestinyt Saksalle, ettei se vastusta tankkien lähettämistä Ukrainaan.

Saman vahvisti Twitterissä Washingtonissa käymiensä keskustelujen pohjalta Saksan liittopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

– Emme voi hylätä Ukrainaa. He tarvitsevat tankkeja, hän kirjoitti.

Brittitiedustelu: Venäjä perustaa viihdytysjoukkoja sotilaidensa moraalin kohentamiseksi

Venäjän puolustusministeriö perustaa kaksi uutta viihdytysjoukkoa kohottamaan venäläisjoukkojen moraalia Ukrainassa.

Asiasta kerrottiin Britannian puolustusministeriön päiväkatsauksessa, jonka mukaan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti viihdytysjoukkojen perustamisesta keskiviikkona.

Joukkoihin värvätään muun muassa oopperalaulajia, näyttelijöitä ja sirkustaiteilijoita. Äskettäisessä kampanjassa Venäjän johto kannusti myös kansalaisia lahjoittamaan sotilaille soittimia.

Sotilaille rintamalla järjestetyllä viihteellä on pitkät perinteet Venäjällä. Brittiraportissa kuitenkin epäiltiin, ettei tämä onnistu hälventämään sotilaiden huolia liittyen muun muassa sodan huonoon johtamiseen, puutteisiin kalustossa sekä palkanmaksuongelmiin.

Veteraanidiplomaatti Henry Kissinger: Rauhanneuvottelujen aika Ukrainassa alkaa lähestyä

Yhdysvaltain ex-ulkoministerin Henry Kissingerin mukaan rauhanneuvottelujen aika Ukrainassa on lähestymässä, jotta uudelta tuhoisalta maailmansodalta voitaisiin välttyä. 99-vuotiaan Kissingerin artikkelista Spectator-lehdessä uutisoi Guardian.

Kissingerin mukaan rauhanprosessissa pitäisi luoda sidos Ukrainan ja puolustusliitto Naton välille. Hänen mukaansa puolueettomuuteen tähtäävä ratkaisu ei ole enää mielekäs.

Veteraanidiplomaatti kuitenkin varoitti, että yritykset tehdä Venäjästä voimaton, samoin kuin pyrkimykset hajottaa Venäjä, voisivat johtaa kaaokseen.

Kissingerin mukaan kansainvälisesti valvotut kansanäänestykset Venäjän vaatimilla ukrainalaisalueilla voisivat olla yksi vaihtoehto rauhaan, jos ennen vuotta 2014 vallinnutta tilannetta ei muutoin onnistuta palauttamaan.